StoryEditor

Z ničoho nič vás bolia svaly? Hrozí vám vážna choroba

13.09.2015, 05:00
Zdravie
Ak vás bolia svaly a vy nad tým len mávnete rukou, veď to o chvíľu skončí, robíte chybu.

Väčšina ľudí si ju nevšíma. Keď ich svaly už náhodou rozbolia, pripisujú to fyzickej aktivite, ktorú vynaložili predošlý deň. Je úplne normálne, ak vtedy pocítite nepríjemnú bolesť. Zbystriť pozornosť by ste však mali vtedy, ak bolesti prídu bez zjavnej príčiny. Ak je horšia ako obvykle, cítite sa slabší a váš moč je tmavý, môžete mať vážnejší zdravotný problém ako si myslíte, ako sa píše na webmd.com. Takmer vôbec sa o tomto syndróme nehovorí, pritom by ste mali o ňom vedieť. Ide totiž o príznaky rabdomyolýzy, ktorá súvisí s úrazom či veľkou námahou.

V tele sa vám usídlila infekcia a spustila túto chorobu. Vtedy dochádza k rozkladu tkaniva kostrovej svaloviny, ktorá sa uvoľňuje do krvného obehu. Ide o vážny stav, ktorý by sa nemal v žiadnom prípade podceňovať. Predstavuje nebezpečenstvo pre obličky. Ak by ste tento zdravotný problém neriešili, môže ľahko dôjsť k zlyhaniu dôležitého telesného orgánu.

Na vine môžu byť aj lieky


Príčinou rabdomyolýzy môže byť aj zvýšená telesná teplota. Silná horúčka nad 40 stupňov Celzia sprevádzaná svalovým trasom môže svaly zničiť a spôsobiť ich rozpad.  Dokonca je obávanou komplikáciou liekov, napr. zo skupiny statínov, ktoré užívajú tí, ktorí bojujú s vysokým cholesterolom. Môžu vyvolať rozpad svalových vlákien. Taktiež bola rabdomyolýza spozorovaná i po požití veľkého množstva alkoholu, návykových látok (kokaín, LSD,..) a jedov.

U pacienta s týmto syndrómom je dôležitá hydratácia ako prevencia poškodenia ľadvín. Ak však dôjde k ich vážnemu zlyhaniu, potom je nutná dočasná dialýza.

Ak pocítite svalovú slabosť, resp. ich bolesť, ktorá je neobvyklá, okamžite treba jednať a zájsť za lekárom. Jedine tak si zachránite to najcennejšie, čo máte - život. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 16:09