StoryEditor

Euro dnes dosiahlo nové historické maximum

12.09.2007, 11:08
Autor:
TASRTASR
Výmenný kurz eura dosiahol v raňajšom obchodovaní nové historické maximum, keď voči americkému doláru vzrástol na 1,3878 USD, v prepočte 33,78 SKK. Americký dolár tak klesol na úroveň 0,7206 EUR.

Predchádzajúci rekord hodnoty eura bol dosiahnutý na konci júla - 1,3853 USD. Európska centrálna banka (ECB) v utorok stanovila referenčný kurz eura na 1,3824 USD.
Devízoví experti pokles dolára pripisujú prekvapujúco negatívnej štatistike o pracovnom trhu v USA. Počet zamestnaných osôb v americkej ekonomike, bez zohľadnenia vývoja zamestnanosti v poľnohospodárstve, klesol v auguste o 4 000 osôb, avšak analytici predpovedali prírastok 110 000 pracovných miest.
K tomu sa pridali vyjadrenia niektorých členov americkej centrálnej banky o možných dôsledkoch hypotekárnej krízy na rast najväčšej ekonomiky sveta. Podľa údajov Združenia amerických realitných maklérov počet predaných domov v tomto roku vzrastie o 8,6 %. Počet predaných novostavieb klesne dokonca o 24 % po tom, ako vlani klesol o 18 %.
Ďalší tlak na dolár sa podľa nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) očakáva v súvislosti s predpokladaným znížením hlavnej úrokovej sadzby americkej centrálnej banky na budúci týždeň. Zahraničné vlády a centrálne banky totiž začali meniť svoju investičnú politiku a namiesto investovania do dolára stúpa ich dopyt po výnosoch v eurách. Spomínaná klientela vlastní viac ako polovicu amerických štátnych dlhopisov, ktoré sú v obehu. Ak by americká centrálna banka znížila úrokovú sadzbu, proces odvracania sa od dolára by sa mohol ešte zosilniť, konštatuje sa v denníku FAZ.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 05:57