S čím všetkým nám dokáže vypomôcť tejpovanie?Pexels/Danik Prihodko
StoryEditor

Zázračné farebné pásky: Ako funguje a prečo vyskúšať tejpovanie?

28.04.2023, 16:00
Zdravie

Hoci Elastic Sports Tape (tiež označované ako Kinesio Tape, K-tape alebo SpiderTech Tape) boli pôvodne vyvinuté v 70-tych rokoch minulého storočia, v poslednom čase sa rozšírili nielen medzi športovcami, ale aj bežnými ľuďmi.

Pri tejpovaní ido o určitú doplnkovú techniku. Športovci zvyknú využívať tejpovanie ako ochranný mechanizmus v prípade existujúceho zranenia. K cieľom tejpovania patrí obmedzenie pohybu zranených kĺbov, kompresia mäkkých tkanív na zníženie opuchu, ale aj ochrana pred opätovným zranením. Tejpovanie slúži ako prostriedok rehabilitácie alebo profylaxie v prípadoch, kedy je potrebná podpora a stabilita vo forme prvej pomoci na prevenciu poranení.

Aký účinok majú tejpovacie techniky?

Tejpovacie pásky používajú fyzioterapeuti na:

  • uľavenie od bolesti,
  • zlepšenie stability kĺbov,
  • zvýšenie sebavedomia športovcov,
  • elimináciu rizika recidívy zranenia,
  • zabránenie zraneniam,  
  • zníženie námahy poranených alebo zraniteľných tkanív,
  • uľahčenie činnosti svalov.

Okrem fyzioterapeutov používajú túto techniku aj zdravotníci. Niektoré výskumy sa snažili o využitie pások na liečenie lymfedému (opuch ramena) po rakovine prsníka a u detí s detskou mozgovou obrnou. Väčšina výskumov pásky sa však týka športových zranení alebo ochorení svalov a kĺbov – vrátane zvyšovania športových výkonov a pomoci pri rekonvalescencii zranení.

Aké druhy pások existujú?

  •  Pevná páska bežne používaná pri tejpovaní alebo páskovaní, sa často označuje ako „športová páska“ či „atletická   páska“.
  •  Elastickú pásku možno použiť aj vtedy, keď je potrebná menšia tuhosť či podpora.
  •  Kineziologická páska je vylepšená verzia elastickej športovej pásky, ktorá dynamicky podporuje funkciu svalov.

Hlavným cieľom tejpovania je stabilizovať zranenia, zmierniť bolesť uvoľnením zraniteľných alebo bolestivých štruktúr a uľahčiť normálny pohyb a činnosť svalov.

Aké sú zásady správneho tejpovania?

Skontrolujte citlivosť pokožky, na ktorej má byť páska nalepená z dôvodu prípadných alergických reakcií. Uistite sa, že v oblasti, ktorú chcete prelepiť, nie je žiadna vyrážka alebo poškodená koža. Odstráňte chĺpky v oblasti, ktorá sa má prelepiť. Je lepšie urobiť tak 12 hodín pred aplikáciou pásky, aby sa znížilo podráždenie pokožky. Nasleduje očistenie a príprava pokožky na tejpovanie. A napokon vyplnenie citlivých oblastí lepiacou páskou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
28. apríl 2024 13:52