Ako skoncovať s nadmernou konzumáciou kávy?Pexels
StoryEditor

Preháňate to s kávou? S týmito radami si od kofeínu odvyknete ľahšie

22.02.2022, 12:00
Životný štýl
Mnohé štúdie označujú pitie kávy za prospešné pre naše zdravie. Zradné však môže byť množstvo, ktoré si denne doprajete. Ak sa snažíte stlmiť svoj kofeínový návyk, ukážeme vám ako začať.

Sú ľudia, ktorých k vstávaniu motivuje šálka čerstvej kávy. Jej časté pitie sa nepripisuje iba ranným rituálom. Pri zvýšenom strese doma či v práci siahame po niečom, čo nás preberie a častokrát je to práve tento aromatický nápoj. Bunky v mozgu sa tomuto zvyku prispôsobia a zrazu organizmus potrebuje viac kofeénu, aby zažil rovnaký efekt.

Ako hovorí doktorka Lindsay Standevenová, vypestuje sa vám tolerancia. Keď sa ku káve nedostanete v obvyklom čase, telo aj myseľ si to začne veľmi rýchlo uvedomovať. Prestávka od čierneho nápoja však dokáže organizmu skutočne pomôcť. K výhodám patrí zmiernenie úzkostných myšlienok a pokojnejší spánok. Na obmedzenie nadmernej konzumácie kávy je lepšie ísť postupne a existuje na to niekoľko jednoduchých trikov.

Postupné obmedzovanie

Čím viac kofeínu prijímate, tým je pravdepodobnejšie, že pocítite negatívne vedľajšie účinky. Patrí k nim nevoľnosť, úzkosť alebo nespavosť. Pre mnohých je okamžité skoncovanie s kávou náročné. Doktorka Laura Juliano, profesorka psychológie a kofeínová výskumníčka na Americkej univerzite, odporúča znížiť svoju základnú dávku o 25 % týždenne.

Štyri šálky kávy denne v prvý týždeň obmedzte na tri, ďalší týždeň si opäť doprajte o jednu menej. Postupné ubúdanie kofeínu môže zmierniť šok pre organizmus lepšie než náhly koniec.

Pripravte sa na vedľajšie účinky

Aj keď sa budete snažiť najviac ako viete, telo zaregistruje nižší príjem kofeínu. Závislosť začína už keď si dáte jednu kávu denne,“ hovorí Dr. Juliano. Môžete sa stretnúť s bolesťou hlavy, únavou a symptómami podobnými chrípke.

Najhoršie sa budete cítiť prvých 12 až 24 hodín od vynechania dávky, ktorú si dávate bežne. Príznaky vyvrcholia na druhý až tretí deň po ukončení liečby, potom by mali ustúpiť a vymiznúť do týždňa.

Osvojte si nové zvyky

Zamyslite sa nad svojimi rituálmi a možno zistíte, že samotný kofeín nie je pre vás taký dôležitý ako pocit z jeho konzumácie. Čítanie správ, práca na počítači, vysedávanie pri telke – ak popri týchto činnostiach popíjate kávu automaticky, nahraďte ju voňavým čajom.

Pokiaľ sa chcete vyhnúť návalom únavy, mali by ste sa začať hýbať. Už pár jednoduchých cvikov zvýši adrenalín, koncentráciu a celkovú náladu.

Odkiaľ prijímate kofeín?

Množstvo kofeínu v káve závisí aj od druhu a spôsobu jej prípravy. Všeobecne sa dá povedať, že keď sú kávové zrná jemnejšie pomleté, postarajú sa o väčšiu dávku vo vašom hrnčeku.

Kofeín sa ale nespája iba s kávou. Nachádza sa v liekoch, proteínových nápojoch a sladkostiach s kávovou príchuťou. Denná dávka kofeínu by nemala prekročiť 400 mg, preto sa presvedčte či si ju nevedomky nezvyšujete z iných zdrojov.

Premeňte kávu na vodu

Ďalším kľúčom k porazeniu kofeínových abstinenčných príznakov sú litre vody. Káva často slúži ako bojovník proti únave, tá je však v skutočnosti príznakom dehydratácie. Zníženie príjmu kofeínu a zároveň zvýšenie príjmu vody je jednou z najjednoduchších a najprospešnejších vecí, ktoré môžete pre seba urobiť.

Ak vám obyčajná voda nie je úplne po chuti, existujú alternatívy. Nesladený čaj, stopercentný džús či dokonca polievka vám doplnia potrebné množstvo tekutín.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 06:49