Ak ste si zamilovali beh, nezabúdajte na pravidelné dopĺňanie vápnika.Pexels
StoryEditor

Začali ste s behaním? Nezabúdajte na dostatok vápnika

12.02.2022, 12:00
Zdravie
Je všeobecne známe, že naše telo ukladá vápnik iba počas prvých 25 rokov života. „Kostná banka“ však prestáva s týmto procesom po dovŕšení tridsiatky a začne si „požičaný“ vápnik pýtať späť.

Beh patrí k tým najjednoduchším a zároveň najdostupnejším formám športu, aké poznáme. Má množstvo benefitov, počnúc pozitívnym vplyvom na srdce, mozog, svaly a kosti. Prirodzene pomáha s chudnutím, doplnením energie alebo pri psychohygiene. Avšak ako pri každom novom zvyku zahŕňajúcom fyzickú aktivitu, aj bežci musia čo - to vo svojom živote zmeniť. Ide napríklad o úpravu stravy, ktorá nielenže pomáha udržať si návyk, ale zvyšuje aj výkon.

Beh je považovaný za cvičenie s vysokým dopadom pre naše telo. Pri tejto športovej aktivite nesie noha každým krokom približne trojnásobok telesnej hmotnosti, čo logicky zaťažuje aj kosti. Základom pri bežeckých tréningoch je teda doplnenie dostatočného množstva vápnika prostredníctvom stravy.

Zdravie kostí u bežkýň

Takmer 99% vápnika v tele je uložených v kostiach a zuboch. Počas menštruácie, tehotenstva či menopauzy je vápnik pre ženský organizmus potrebný dvakrát viac. Jeho spotrebu by ste mali zvýšiť aj v rámci snahy zlepšiť svoj výkon. Pri pravidelnom behaní môže dôjsť i k zvýšenému riziku osteoporózy, čo signalizuje narušené zdravie kostí a tie zostávajú slabé a krehké. Kombinácia nedostatku vápnika a častého bežeckého tréningu tak môže skončiť zlomeninou. Pravdepodobnosť vzniku osteoporózy sa zvyšuje aj vtedy, ak trénujete napríklad viac ako sedem hodín týždenne.

Dobré rady pre bežkyne:

  • Ak beháte, aby ste schudli a držíte tak kalorickú diétu, s najväčšou pravdepodobnosťou neprijímate dostatočné množstvo vápnika v každodennej strave,
  • počas behu sa automaticky potíte a strácate tak vápnik,
  • ak preferujete vegetariánsku či vegánsku stravu, je takisto menej pravdepodobné, že vaše jedlá vám poskytnú dostatočné množstvo vápnika.

Potravinový zdroj vápnika

U bežkýň sú rôzne typy zranení jednou z hlavných príčin straty vápnika. Jeho vyšší príjem je teda viac ako nevyhnutný. Získať ho môžete aj jednouchou cestou, a to v strave.

Mlieko, syry a jogurty sú azda najlepším zdrojmi vápnika. Sardinky a losos s kosťami sú na druhej priečke. Zelenina ako amarant, listy agathi, čínska kapusta, kel a brokolica môžu rovnako prispieť k vášmu dennému príjmu vápnika. Isté množstvo obsahujú aj pomaranče a figy.

Príjem vápnika pomocou vhodnej stravy je často prehliadaný, pretože jeho nedostatok sa prejaví až v dospelosti, keď telo začne využívať zásoby uložené v kostiach. Nezabúdajte preto na vyváženú stravu a starajte sa o seba už dnes.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 07:26