3. Losos
Množstvo omega 3 mastných kyselín je veľkou výhodou tejto obľúbenej ryby. Predpokladá sa, že losos prispieva k zdraviu nášho srdca a pomáha udržiavať zdravý stav pokožky, kĺbov a hormónov v správnom chode. Obľúbená morská pochúťka obsahuje vysoké percento bielkovín, ktoré zabraňujú strate svalovej hmoty a pomáhajú telu s regeneráciou. Ak si na raňajky, obed či ľahkú večeru naservírujete aspoň 100 gramov lososa, pokryjete asi 66% dennej potreby vitamínu D.
4. Vajíčka
Vajce je skutočne superpotravinou oplývajúcou širokou škálou látok prospešných pre zdravie. Pridajte do svojho jedálnička dve vajíčka denne a pokryjete tak 82% vitamínu D v rámci odporúčanej dávky. Navyše vám vajcia pomôžu zlepšiť zrak prostredníctvom antioxidantov luteín a zeaxantín, ktoré predchádzajú šedému zákalu.
5. Huby
Pokiaľ hľadáte vitamín D2, D3 a D4 v neživočíšnej strave, stavte na huby. Podobne ako ľudský organizmus, aj huby majú tendenciu syntetizovať vitamín D, keď sú vystavené slnečnému žiareniu. Okrem zakomponovania hríbov do varenia môžete skúsiť aj prášok alebo výživový doplnok z liečivých húb koralovec ježovitý a reishi, ktoré sú prospešné pri liečbe a zvládaní neurodegeneratívnych ochorení a potenciálne aj pri Alzheimerovej chorobe.