Je možno ťažké vybrať si spomedzi všetkých potravín tie správne. A navyše aj informácie o tom, ktoré potraviny sú tie naj, sa rôznia. Prinášame preto jednoduchý návod ako na to.
Strukoviny
Strukoviny sa tešia čím ďalej tým väčšej obľube. Už dávno to nie je len o hrachu či fazuli. S chutnými jedlami zo šošovice, cíceru či mungo fazuliek sa môžete stretávať aj v ponuke reštaurácii. A priestor by ste im mali dať aj vo vašej kuchyni. Okrem toho, že sú plnohodnotným zdrojom bielkovín, obsahujú aj množstvo vlákniny, vitamínov a minerálov, z ktorých môže vaše telo čerpať. Navyše budete vďaka ním dlhšie sýti, takže žiadne vyjedania chladničky hodinu po obede vám nehrozí.
Vývar
Vývar je všeliek na rôzne ťažkosti. Okrem toho, že zasýti, zahreje, prípadne upokojí žalúdok, doplní telu aj potrebné živiny. Mnohí si bez silného vývaru nevedia predstaviť nedeľný obed. Servírujte si ho však pokojne aj častejšie. Najlepší vývar pre vaše zdravie pripravíte predovšetkým z kostí. Ak ho budete pravidelne konzumovať, odrazí sa to dokonca ja na kvalite vašej pleti, keďže obsahuje kolagén, ktorý pozitívne vplýva na jej elasticitu.
Zelenina a ovocie
Čím farebnejšie ovocie a zelenina je, tým to bude prospešnejšie pre vaše zdravie. Ak si každý deň doprajete misku čerstvého šalátu, v ktorom bude zelenina všetkých farieb, máte postarané o prísun rôznych látok, vitamínov a minerálov. V oranžových potravinách akými sú napríklad mrkva, batáty, alebo melón cantaloupe sa nachádza betakarotén. Citrusy sa radia k žltým potravinám a vyznačujú sa predovšetkým vysokými dávkami vitamínu C, ktorý priaznivo vplýva na váš imunitný systém, ale aj na kvalitu pokožky, keďže podporuje tvorbu kolagénu. Resveratrol, ktorý je silným antioxidantom zase obsahuje tmavé hrozno, ale aj čierne olivy či tmavé ringloty a čučoriedky. A zabudnúť by ste nemali ani na ovocie či zeleninu červenej farby, ktorá okrem toho, že obsahuje antioxidanty, má aj protizápalové vlastnosti a okrem vitamínu C, obsahujú aj vitamíny A a K a je skvelým zdrojom vlákniny.