Sušené ovocie je síce skvelá pochúťka, ale ani zďaleka taká diétna, ako by sa mohlo zdať.dreamstime
StoryEditor

Nie je snack ako snack. Aj diétne jedlo môže spôsobiť, že ručička na váhe pôjde hore

19.07.2022, 09:00
Životný štýl

Niekedy aj tie zdanlivo najdiétnejšie jedlá môžu byť poriadnou kalorickou bombou. Vy si na nich pochutnávate v domnení, že do seba dávate extra zdravú porciu, z ktorej nepriberiete, no opak je pravdou. V niektorých jedlách je totiž toľko skrytých kalórií, že by ste si pokojne mohli dať chlieb, ktorému sa zo všetkých síl vyhýbate, a boli by ste na tom istom.

Nevynechávať žiadne z piatich jedál dňa je prvým krokom úspechu, ak túžite po štíhlej postave. Druhým je, samozrejme, pohyb a tretím, zároveň najdôležitejším, je, čo si na tanier naložíte. Ak ste zvyknuté len tak si počas dňa zahryznúť napríklad do ryžových chlebíčkov, nemusí to byť vždy to najlepšie riešenie.

Ryžové a kukuričné chlebíčky

Znie to všetko veľmi pekne. Obaly sú označené nápismi FIT, alebo RACIO, čo vo vás vzbudzuje dojem, že toto je snack, ktorý si môžete dať do nákupného košíka a mať ho v prípade hladu vždy po ruke. Ba dokonca si na nich zvyknete pochutnávať len tak. Chlebíčky samé o sebe ani nie sú úplne najhoršia voľba. No z nutričného hľadiska sú absolútne nevyvážené a na to, akú energetickú hodnotu majú, vás ani nezasýtia na dlhší čas. Pokojne si ich doprajte. Nahraďte nimi klasické pečivo, ale nezabudnite ich doplniť aj o bielkoviny. Tvaroh, cottage chees, prípadne kvalitná šunka a nezabudnite na poriadnu misku zeleniny. V opačnom prípade, ak celý balík počas dňa chrumkáte len tak, pohľad na váhu vás iste nepoteší.

Sušené ovocie a oriešky

Hrsť kešu, päť ďatlí, kopec sušených hrozienok. Ak sú toto vaše návyky a vy sa stále čudujete, prečo sa vás kilá držia, odpoveď máte priamo pred sebou. Hrsť takmer všetkých, a áno aj tých naturálnych, nesolených, nepražených orechov, má takmer toľko kalórií ako výdatný, no zdravý obed pozostávajúci z mäsa a prílohy. Preto ak do balíčka s orieškami siahate niekoľkokrát za deň, nie je to práve najlepší návyk. Orechy sú super. Majú veľké množstvo vitamínov, minerálov a určite je lepšie siahnuť po nich ako po chipsoch, no tie kalórie! Tým sa nevyhnete ani v tomto prípade.

Rovnako je to v prípade sušeného ovocia. Zjesť balíček fíg je porovnateľné, ak nie horšie, ako by ste si dopriali jednu celú horkú čokoládu. Ak ste si teda mysleli, že desiatu či olovrant nahradíte touto dobrotou, bežte si radšej do obchodu pre biely jogurt. Do neho si prihoďte pár kusov orieškov alebo obľúbeného sušeného ovocia a ste fit. Aj vy, aj vaše telo. Pár znamená v tomto prípade do päť kusov. Aby ste nás náhodou zle nepochopili.

Müsli a proteínové tyčinky

Marketing značiek, ktoré propagujú rôzne zdravé tyčinky, je silný. No nenechajte sa oklamať a čítajte nutričné hodnoty na obale. Niektoré tyčinky majú aj viac ako 300 kalórii, čo je príliš vysoké číslo na to, aby ste si tyčinku dopriali po plnohodnotnom obede. Tyčinky vás zasýtia len na veľmi krátky čas, no cukor, ktorý v nich príjmete, by vám vystačil aj na niekoľko dní. To isté platí aj pri proteínových tyčinkách. Trh ponúka aj skutočne kvalitné produkty, ktoré to, čo sľubujú aj splnia, no je ich málo a treba si urobiť poriadny prehľad. Určite si pár tyčiniek prihoďte do auta či do kabelky a siahnite po nich v prípade, že naozaj nestíhate normálne jedlo. No určite ich pred ním neuprednostňujte.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 00:40