Ponáhľate sa s prípravou varených zemiakov? Pridajte do vody lyžičku masla alebo pohár svetlého piva. Príloha bude hotová raz-dva. K zemiakom prihoďte aj jeden bobkový list. Zneutralizuje škrob, ktorý neprospieva vašim kĺbom.shutterstock.com
StoryEditor

Sú lacné, no napriek tomu dokážu ZÁZRAKY! Toto sú benefity klasických zemiakov

12.02.2021, 09:25
Zdravie
Autor:
HNpk
Nie je to len chutná príloha, nášmu zdraviu dávajú oveľa viac. Pod šupkou sa totiž skrýva množstvo minerálnych látok a vitamínov.

Zemiaky pomáhajú s mnohými zdravotnými ťažkosťami, a to šetrným a prirodzeným spôsobom, bez vedľajších účinkov a bez nebezpečenstva interakcie s užívanými liekmi. Navyše sú cenovo dostupné a skoro vždy ich máme doma.

Prečo sú zemiaky z medicínskeho hľadiska také cenné? Ide o kombináciu dôležitých minerálov, stopových prvkov a vitamínov.

Hľuzy majú aj vysoký obsah celulózy a dodávajú nám tak vlákninu dôležitú pre trávenie. Regulujú hodnoty tuku aj cukru v krvi a sú živnou pôdou pre prospešné črevné baktérie.

Zemiaky sú plné vody a škrobu, preto vydržia dlho teplé. To je ideálne napríklad pri príprave obkladov. Okrem toho zmierňujú alebo dokonca odstraňujú niektoré bežné ťažkosti, ako je pálenie záhy, kašeľ alebo svalové napätie. V galérii si pozrite, aké liečivé benefity ukrývajú obyčajné zemiaky:

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 12:03