shutterstock.com
StoryEditor

Trápi vás vysoký cholesterol? Vyvarujte sa týmto jedlám a nápojom

22.06.2020, 14:30
Zdravie
Základom úspechu je zmena alebo úprava stravy – diéta.

„Cholesterol je dôležitým stavebným prvkom buniek, je dôležitý na tvorbu hormónov a žlčových kyselín. Na druhej strane sa najmä v prípade nadbytku ukladá do cievnej steny a je jednou z hlavných príčin aterosklerózy,“ povedala Ľ. Fábryová. Ako dodala, zvýšené hladiny cholesterolu môžu byť podmienené rôznymi genetickými poruchami.

Zvýšená hladina cholesterolu môže byť výsledkom pôsobenia porúch vo viacerých génoch (polygénová hypercholesterolémia) v súčinnosti s nedodržiavaním zdravého životného štýlu. Na druhej strane však existujú závažne zvýšené hodnoty cholesterolu podmienené poruchou v jednom géne (monogénové hypercholesterolémie), kde významnejšou príčinou je genetická porucha ako nedodržiavanie zdravého životného štýlu. Ale, samozrejme, to neznamená, že aj títo pacienti nemajú dodržiavať diétne a režimové opatrenia. Čiže v obidvoch prípadoch záleží na tom, čo konzumujeme. „Naše nesprávne stravovacie zvyklosti veľkou mierou ovplyvňujú hladiny lipidov,“ dodala.

Genetika či strava?
Do akej miery je teda za vysokým cholesterolom naše stravovanie, prípadne fajčenie či žiaden pohyb a za čo je zodpovedná genetika, dodnes vedci nevedia presne odhadnúť. „Závisí to vo veľkej miere aj od typu poruchy metabolizmu tukov. V niektorých prípadoch viac prevažuje genetika, v iných zase väčší podiel zohrávajú vonkajšie faktory,“ dodala odborníčka.

A čo vajíčka?
Pri liečbe vysokého cholesterolu je veľmi dôležité upraviť aj životosprávu. Ľuďom so zvýšenou hladinou cholesterolu sa odporúča preto znížiť príjem nasýtených tukov. Medzi ne patria mliečne a mäsové výrobky, tuhé margaríny, zákusky, sušienky, rýchle občerstvenie, ako aj potraviny, ktoré sú najdôležitejším zdrojom cholesterolu v strave, teda vnútornosti, mäso a už spomínané tučné mliečne produkty ako syry, smotana a maslo. A čo povestné vajíčka a cholesterol? „Čo sa týka vajec, ani s ich konzumáciou to netreba preháňať. Vaječný žĺtok slepačieho vajca obsahuje 270 mg cholesterolu, pričom odporúčaná denná dávka je 300 mg, u pacientov s hypercholesterolémiou je dokonca denná dávka 200 mg. Naši dietológovia odporúčajú jesť dve až tri vajcia týždenne,“ spresnila lekárka. Ako dodala, dôraz skôr treba klásť na celkové zníženie prísunu živočíšnych tukov. „Napríklad absolútne nie je vhodná kombinácia vajíčok so slaninou alebo inou údeninou,“ upozornila MUDr. Fábryová. Ak je však naša strava bohatá na ovocie, zeleninu, celozrnné produkty a chudé mäso, odporúčaná konzumácia vajec by nemala predstavovať problém.

Čo teda jesť
V prípade, že vám už lekár pri pravidelnej preventívnej prehliadke zistil zvýšený cholesterol, mali by ste do svojho jedálnička zaradiť ryby, aspoň dvakrát do týždňa. Taktiež vlákninu v hrubozrnných či celozrnných výrobkoch, strukovinách, ovocí, bobuľovitých plodoch a v zelenine. „Strava bohatá na vlákninu vedie k zníženiu cholesterolu a je dôležitým zdrojom vitamínov, minerálov a antioxidantov,“ dodala lekárka. Pozor aj na kávu – veľké množstvo môže hladinu cholesterolu zvyšovať. Výnimkou je len instantná a filtrovaná káva.

Čomu sa vyhnúť:
Určite by ste mali ihneď prestať jesť ťažké a mastné jedlá – čiže vyprážané rezne musia ísť bokom. Dobré by bolo nesladiť si čaj ani kávu a napchávať sa kysnutými koláčmi, keksíkmi, šľahačkou, slaninkou, klobáskami...

Čo pridať do jedálnička:
Naopak, do jedálnička treba zaradiť veľa ovocia a zeleniny, čistej vody, chudého mäsa, rýb, orieškov, cereálneho pečiva.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 14:37