shutterstock.com
StoryEditor

Pravidelným saunovaním znižujete pravdepodobnosť prechladnutia a chrípky až o 30 percent!

11.03.2020, 16:00
Zdravie
Dnes by malo byť jej navštevovanie pravidlom! Tu je päť hlavných dôvodov, prečo je pre nás saunovanie tak prospešné.

Sedíte v saune a vdychujete suchý horúci vzduch. Teplota sa pohybuje okolo 80 stupňov Celzia, pričom už niekoľko minút v 40 stupňovej horúčave stačí na to, aby sa teplota vašej pokožky prudko zvýšila. Váš tep sa zvýši minimálne o 1/3 a vaše srdce pumpuje takmer dvakrát viac krvi za minútu.

Oveľa väčšie množstvo krvi tiež priteká k vašej pokožke v snahe ochladiť organizmus. Počas jednej návštevy sauny vypotíte približne 0,5 litra potu, píše idnes.cz.

V zimných mesiacoch obľuba saunovania rapídne vzrastá, ale sauna predstavuje omnoho viac, než len príjemný relax po mrazivom dni a pre vaše zdravie urobí viac, než si vôbec dokážete predstaviť. Viete, čo všetko môžete od saunovania očakávať?

1. Budete žiť dlhšie
Patríte medzi milovníkov a pravidelných návštevníkov sauny? Potom sa nemusíte báť predčasného skonu v dôsledku kardiovaskulárnych či ďalších, typických civilizačných ochorení. Rozsiahly fínsky výskum, ktorého sa zúčastnilo viac ako 2000 respondentov ukázal, že čím častejšie budete saunu navštevovať, tým menšie bude vaše riziko, že zomriete predčasne na následky kardiovaskulárneho ochorenia.

Ak sa budete saunovať dva až trikrát týždenne, vylepšíte si kondíciu svojho srdca a tepien o celých 23%, oproti tým, ktorí chodia do sauny len raz za týždeň. Denné saunovanie dokonca zlepší vaše kardiovaskulárne zdravie až o 48%.

2. Zlepší vám náladu
Pre obdobie zimných depresií je sauna úplne ideálnym zariadením a môžete sa spoľahnúť, že sa vaša melancholická nálada v horúcom vzduchu úplne rozpustí. Podľa vedcov totiž stúpajúca telesná teplota (samozrejme nie spôsobená horúčkou v dôsledku ochorenia) zvyšuje hladinu hormónu serotonínu, ktorý zodpovedá za pocit šťastia a spokojnosti.

Pri saunovaní dochádza tiež k vyplavovaniu endorfínov, ktoré príjemné pocity ešte podporujú. K pozitívnemu naladeniu navyše prispieva zlepšenie krvného obehu a uvoľnenie svalov, ktoré sú so saunovaním spojené.

3. Budete mať lepšiu pleť
Pravidelné saunovanie urobí vašej pleti lepšiu službu než drahé krémy a kozmetické procedúry. Vďaka intenzívnemu poteniu sa pleť čistí a odplavujú sa z nej baktérie aj miniatúrne nečistoty. Čisté póry a správne cievne zásobenie zase zodpovedajú za jemný a hladký vzhľad pokožky.

Navyše sa pri saunovaní "nabudia" svaly a zvýši sa prísun živín ku kožným bunkám, čím sa vyhladia jemné vrásky. Pravidelným saunovaním sa podľa vykonaných štúdií zvyšuje aj jej hydratácia a schopnosť regenerácie.

4. Pomôže vám schudnúť
Pri potení v saune sa predovšetkým odvodňujete, takže vaša hmotnosť je bezprostredne po saunovaní nižšia, ale oveľa menej známa je skutočnosť, že sauna vám pomôže aj v dlhodobom chudnutí. Odborníci prirovnávajú saunovanie k stredne náročnému cvičeniu.

Počas neho sa znižuje hladina škodlivého (LDL) cholesterolu, spaľujú sa kalórie (k vylúčeniu 500 gramov potu je potreba približne 300 kalórií) a navyše sa povzbudzuje metabolizmus, takže vaše telo bude viac spaľovať aj niekoľko hodín po návšteve sauny.

5. Zlepší sa vám imunita
Ideálnym spôsobom, ako povzbudiť svoju imunitu a prerušiť nekonečný kolotoč prechladnutí a viróz, je opäť pravidelné saunovanie. Podľa výskumu z roku 2013 povzbudzuje sauna funkciu imunitného systému, podporuje tvorbu bielych krviniek a znižuje hladinu stresového hormónu, kortizolu.

Nemeckí vedci zasa vyrátali, že pravidelné saunovanie znižuje pravdepodobnosť, že ochoriete nachladnutím alebo chrípkou, až o 30%.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 20:46