shutterstock.com
StoryEditor

Trápi vás úzkosť? Tieto zázračné bylinky vám ju pomôžu rýchlo zahnať

30.10.2019, 13:00
Zdravie
Autor:
Fit život
Ochromí vás niekedy úzkosť až tak, že sa neviete nadýchnuť? Nečakajte, ale konajte. Ktoré bylinky ju zaženú?

Čo je to?
Úzkosť je negatívny emocionálny stav, ktorý vzniká pri ohrození, neistote, neúspechu či konfliktoch. Je považovaná za normálnu reakciu na stres. Napriek tomu, že sa strachu a úzkosti nik nepoteší, sú pre život nevyhnutné. Upozorňujú na nebezpečenstvo, nabádajú k opatrnosti a bránia nám aj v zbytočnom riskovaní. Zlé je, keď sa objavujú aj pri bežných záležitostiach, pri ktorých by sa isto nemali dostaviť. To znamená, že situácia nie je ani nová a neexistuje ani reálny dôvod na to, aby ste pociťovali nervozitu, neprimerane sa potili, rozbúšilo sa vám srdce a zrýchlil sa vám dych. Úzkosť zvyknú sprevádzať aj žalúdočno-črevné ťažkosti, nespavosť, bolesti hlavy a triaška. Ak sa úzkosť objaví občas, býva to ešte v poriadku. V prípade, že ťažkosti pretrvávajú dlhšie a zhoršujú sa, radšej navštívte psychológa.

Valeriána lekárska
Je to hádam najznámejšia a najúčinnejšia prírodná bojovníčka proti úzkosti. Poradí si tiež s nespavosťou, bolesťami hlavy a s klimakterickými problémami. Môže sa pochváliť aj ďalšou skvelou vlastnosťou. Stabilizáciou nervovej sústavy, čo znamená, že pri silnej podráždenosti ju stlmí a pri stavoch apatie povzbudí. Valeriánu lekársku si zaobstarajte tiež vtedy, ak vás trápi búšenie srdca, stres, žalúdočné a črevné ťažkosti, za ktoré môže práve nervozita.
Ako ju používať?
Pomáha prevažne koreň, no aj vňať. Koreň je potrebné pomlieť na prášok, ten potom používajte na prípravu čaju. Potrebujete pol čajovej lyžičky a hrnček vriacej vody. Lúhujte dvadsať minút a pri ťažkostiach pite dvakrát denne. Ďalší spôsob odporúča pridať dve čajové lyžičky podrveného koreňa do šálky teplej vody. Nechajte dvanásť hodín lúhovať, preceďte a mierne zohrejte. Pite niekoľkokrát denne. Táto príprava sa odporúča hlavne pri poruchách spánku. Vtedy ho treba užívať polhodinu až hodinu pred spánkom. Valeriána sa postará nielen o to, aby ste rýchlejšie zaspali, v noci sa často nebudili, ale mali aj lepšiu kvalitu spánku. A nemajte strach. Čaj na rozdiel od chemických sedatív nie je návykový a nebudete po ňom cez deň ani omámení. Naopak. Po troch až štyroch týždňoch valeriánovej kúry sa dostaví aj ďalší bonus. Lepšia pozornosť. Jedinou nevýhodou tejto bylinky je nie práve ideálna chuť, preto ju skúste kombinovať s medovkou či mätou. Trápievajú vás časté bolesti hlavy? Vyrobte si špeciálnu zmes. Zmiešajte valeriánu, medovku, rebríček a kvet lipy v rovnakom pomere. Čajovú lyžičku zmesi povarte v dva a pol decilitroch vody dve minúty a ešte pätnásť minút lúhujte. Pite dvakrát denne. V prípade, že vám valeriánový čaj príliš nevonia, dajte si čajovú lyžičku valeriánskej tinktúry dvakrát denne. Má vraj najlepšie terapeutické účinky. Nemusíte sa trápiť s jej prípravou, dostať ju aj v e-shopoch s bylinnými preparátmi. Žiaľ, ani tento preparát nemá najlahodnejšiu chuť, preto si ho dávkujte na kocke cukru, ktorú necháte rozpustiť na jazyku. Z valeriánskych kvapiek si môžete pripraviť aj čaj. Čajovú lyžičku kvapiek pridajte do pol litra vriacej vody.
Pozor!
Ak pri užívaní valeriány lekárskej pociťujete žalúdočnú nevoľnosť, znížte dávky bylinky a neliečte sa ňou dlhodobo. Po štyroch týždňoch užívania si vždy doprajte dlhšiu, aj mesačnú pauzu. Tiež ju nekombinujte s inými prostriedkami na spanie či upokojenie. Vyhýbať by sa jej mali tehotné a dojčiace ženy, deti a ľudia s problémami s pečeňou.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa SPA ONE&ONLY (@spaoneandonly),

Ľubovník bodkovaný
Účinným liekom na úzkosť a melancholické nálady je ľubovník bodkovaný. Okrem týchto stavov hravo zaženie i nespavosť a rôzne strachy. Za tieto blahodarné účinky poďakujte dočervena sfarbenému hypericínu. Práve ten má doslova euforizujúce účinky. Ak vás v tomto období vyčerpáva depresia, úzkosť, nasaďte si ľubovníkový čaj, ktorý popíjajte dvakrát denne, no maximálne tri týždne. Jednu kávovú lyžičku ľubovníka zalejte dva a pol decilitrami vriacej vody a lúhujte päť až desať minút. Okrem veselšej nálady očakávajte aj lepšie trávenie. Jeho zásluhou sa rýchlejšie vystrábite zo zápalov žalúdkovej sliznice, akútnych i chronických, prospieva tiež pri žalúdkových vredoch.
Ak nie ste čajový typ, liečte sa dočervena sfarbenou ľubovníkovou tinktúrou. Na jej prípravu potrebujete sušený ľubovník, ktorý zalievajte kvalitnou domácou pálenkou alebo liehom z lekárne dovtedy, kým hladina alkoholu nesiaha aspoň dva centimetre nad úroveň bylín. Fľašu postavte na slnečné miesto, občas premiešajte, po dvoch až troch týždňoch tekutinu preceďte a užívajte dva- až trikrát denne jednu čajovú lyžičku tinktúry vliatej do decilitra vody.
Pozor! Ak ste si naordinovali ľubovníkovú kúru, neopaľujte sa. Ani v soláriu. Dôsledkom môže byť podráždená pokožka s červenými fľakmi a svrbivými vyrážkami. Beriete antidepresíva? Aj v tom prípade zabudnite na ľubovník, nesmú sa kombinovať.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Z Lesa (@radosti_z_lesa),

Medovka lekárska
Smútok a úzkosť zaženie aj medovka lekárska. Na prípravu čaju potrebujete dve čajové lyžičky sušených rastlín, ktoré zalejte dva a pol decilitrami vriacej vody. Nechajte desať minút lúhovať a pite trikrát denne. Najlepšie teplý. Rovnako postupujte, ak vás okrem smútku trápi i nádcha. Pri nej čaj nielen pochlipkávajte, ale vychutnávajte si tiež jeho príjemnú citrónovú vôňu. Vďaka tomu sa vám pouvoľňujú hlieny a ľahšie ich vykašlete. Po šálke čaju vypitej večer by ste mali spať ako bábo, ale má moc upokojiť i búšiace srdce, žalúdočné kŕče a koliku. Do pokojnejšej nálady vás dostane aj medovkový kúpeľ. Na silnejší odvar potrebujete po dve až štyri polievkové lyžice medovky, ktorú zalejete litrom vriacej vody. Nechajte dvadsať minút lúhovať, prilejte do kúpeľa a štvrťhodinu relaxujte.
Medovku by ste mali mať poruke aj vtedy, ak mávate migrény. V tom prípade si vyrobte medovkovú tinktúru. Do hlbšej sklenenej nádoby nasypte sušené bylinky. Silnejším bielym alkoholom alebo konzumným liehom z lekárne ju zalievajte dovtedy, kým hladina nebude siahať aspoň dva centimetre nad úroveň rastlín. Dva týždne lúhujte, občas premiešajte a preceďte. Tinktúrou si pri migréne potierajte spánky i čelo, malo by sa vám polepšiť. Môžete ju užívať aj vnútorne, hlavne vtedy, ak vás ničí žalúdočná neuróza a spomalené trávenie. V tom prípade trikrát denne užívajte jednu čajovú lyžičku polhodinu pred jedlom. Alebo si pri problémoch s trávením vyrobte špeciálnu bylinkovú zmes. V rovnakom pomere zmiešajte medovku, rumanček a mätu. Dve lyžičky zmesi nasypte do šálky a zalejte vriacou vodou, nechajte postáť desať minút a pite teplú aj trikrát denne.
Olej z medovky
Na jeho prípravu potrebujete liter za studena lisovaného oleja a veľkú hrsť sušenej medovky. Zmiešajte a nechajte stáť dva – tri týždne na slnečnom mieste. Potom zmes preceďte a používajte na masáže a do kúpeľa. Aj jeho vôňa upokojí roztrasené nervy a odplaší úzkosť. Okrem toho, že jeho vôňa privodí lepšiu náladu, olej pomáha pri ekzéme a neurodermatitídach, zároveň vám krásne zregeneruje pokožku.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Dorothea Duff ? (@dorienka),

Levanduľa lekárska
Ďalší prírodný prostriedok na odohnanie úzkostných nálad. Nádherná bylinka, s ešte krajšou a nezameniteľnou vôňou, ktorá rozvonia celý byt. Poteší nielen čuch, ale aj telo. Bojuje proti bolestiam hlavy, hlavne proti migréne, zlepšuje trávenie, upokojuje podráždené nervy a prospieva imunite. Pri týchto ťažkostiach levanduľu užívajte vnútorne. Najlepšie vo forme čaju. Na jeho prípravu sú nutné dve čajové lyžičky sušenej alebo čerstvej levandule, dva a pol decilitra vriacej vody. Lúhujte desať až pätnásť minút. Môžete ho ochutiť medom a pár kvapkami citrónovej šťavy. Pite pred spaním, raz za dva dni. Ak vás ničí akné, ekzém alebo ste sa poranili, doprajte si levanduľový kúpeľ alebo si postihnuté miesta natierajte levanduľovým olejom. Dajú to do poriadku.
Levanduľový kúpeľ
Potrebujete šálku sušených kvetov levandule, liter vody a hrniec. Šálku kvetov vysypte do hrnca s vodou a priveďte do varu. Varte pätnásť minút, potom nechajte odvar lúhovať prikrytý hodinu až hodinu a pol. Preceďte a vlejte do kúpeľa. Táto kúra sa postará o to, aby ste sa cítili uvoľnene a celkovo ste sa upokojili. Rovnaké účinky očakávajte, ak si do teplej vody prilejete zopár kvapiek levanduľového oleja. Môžete si ho zaobstarať už pripravený alebo si ho vyrobte sami. Potrebujete balenie sušenej levandule, ktoré zalievajte za studena lisovaným olejom dovtedy, kým bylinky neprekryje. Nechajte lúhovať dva až tri týždne, preceďte a používajte.
Pozor! Levanduľa znižuje krvný tlak. Ak ho máte nízky, nájdite si radšej inú bylinku, ktorá sa popasuje s úzkosťou.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ekosad_sk (@ekosad_sk),

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 05:26