1. Hokkaido - oranžová vitamínová bomba je jedinou tekvicou, ktorá sa nemusí šúpať. Nájdeme v nej totiž mnoho vitamínov - od betakoroténu až po vitamín A a draslík. Samozrejmosťou sú aj vlákniny podporujúce trávenie, železo, fosfor a vápnik.
2. Šípky - liečivé plody sú plné vitamíny C a vlákniny a sacharidov. Tieto látky zlepšujú imunitný systém a pomáhajú odvodňovaniu. Dá sa z nich spraviť šípkový čaj, ale aj olej. Nezabudnite, že sa zbierajú až po prvých mrazoch, kedy je uvoľnená ich lahodná chuť.
3. Červená repa - považovaná tiež za zázrak, sa v našej kuchyni príliš často nevyskytuje, aj keď by to malo byť naopak. Obsahuje totiž minerálne látky ako je horčík, zinok a železo a zároveň vitamíny C a E. Nielenže posiluje imunitný systém, ale taktiež zbavuje telo jedovatých látok a dodáva lesk pleti a vlasom.
4. Jablká a hrušky - o šupky a dužiny, ktoré chránia jadro jablka, sa v ľudskom organizme uvoľňujú látky s liečivým i preventívnym účinkom. Pôsobia ako vynikajúca omladzovacia kúra. Jablká regenerujú a očisťujú organizmus a znižujú hladinu cholesterolu, zatiaľ čo hrušky obsahujú vysoký podiel vitamínu B.
5. Hrozno - vďaka vitamínom B a K udržiava obľúbený plod naše kosti zdravé. Okrem toho je šetrné žalúdku a zároveň má antibakteriálny účinok a bojuje proti vírusom a iným infekciám.
6. Jedlé gaštany - okrem minerálov obsahuje jesenná dobrota aj bielkoviny, vitamíny a karotén. V gaštanoch nenájdete žiaden cholesterol a dokonca ani glutén. Sú vhodné pri bolestiach hlavy, vyčerpaní, detoxikácii, ale aj chudokrvnosti.