Patria k tomu najtypickejšiemu, čo nám jeseň ponúka. Zrelé šípky nájdete v prírode už v septembri. Ak si chcete vytvoriť zásobu, zbierajte červené plody, najlepšie za suchého a slnečného počasia. Vtedy majú optimálny obsah živín. Obdarujú vás množstvom vitamínu C a tiež vitamínmi B1, B2 a K, nájdete v nich aj slušný obsah draslíka a vápnika. Ich súčasťou sú cenné flavonoidy a karotenoidy. To všetko sa postará o to, aby ste mali silnejšiu imunitu, čistejšie obličky, močové cesty a šípky vás oslobodia aj od únavy. Pomáhajú pri vstrebávaní železa v organizme, ochraňujú pred zápalmi a poškodením zraku. Spomaľujú starnutie, sú podporným prostriedkom pri hojení rán a účinným bojovníkom s baktériami. Šípky sú známe silnými antioxidačnými vlastnosťami.
Nasušte si ich
Chcete ich mať vždy po ruke? Usušte si ich. Najprv ich však opláchnite, zbavte stopiek a zvyškov okvetia, potom ich uložte na plech a sušte najprv na voľnom vzduchu na suchom mieste s dostatočným prúdením vzduchu. Potom ich dosušte v sušičke alebo v rúre zohriatej na 30 až 50 stupňov. Nesmú zhnednúť alebo sa pripáliť. Tak si zachovajú najviac céčka. Ak chcete celý proces urýchliť, plody stlačte a rozpoľte. Správne usušené plody sú krehké a ľahko rozdrviteľné. Po usušení ich vložte do uzatvárateľnej fľaše a odložte na tmavé miesto. Takto ich skladujte nanajvýš rok.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Šípkový čaj
Je to asi najznámejší produkt z týchto červených plodov. Na jeho prípravu potrebujete suché plody. 1 až 2 lyžičky zalejte vriacou vodou a lúhujte asi 15 minút, alebo vyskúšajte iný spôsob. Suché plody zalejte studenou vodou, nechajte ich chvíľu tak a potom nápoj nechajte prejsť varom. Čaj ochuťte medom či citrónom. Ešte väčšiu uzdravujúcu silu nadobudne, ak doň pridáte sušenú lipu. Horúci šípkový čaj pomáha pri problémoch s dýchacími cestami, pri nachladnutí, ale tiež prospieva pečeni, žlčníku a upravuje hladinu cholesterolu v tele.
Čo sa ešte s nimi dá?
Okrem čaju sa šípky hodia na výrobu džemov, kompótov, omáčok, medu, sirupov, ale aj na výrobu domáceho vína.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
- Šípkový prášok
Vyrobíte ho z dobre vysušených plodov. Pomixujte ich alebo pomeľte v mlynčeku na mak a preosejte cez sitko. Získate jemný prášok, ktorý užívajte pred jedlom. Jednu čajovú lyžičku zapite vodou alebo čajom. Pomôže pri cukrovke, chorobách močových ciest a silnej menštruácii. - Šípkový džem
Potrebujete kilo šípok a štvrť kila želírovacieho cukru. Šípky umyte a odrežte z nich oba konce. Varte ich vo vode aspoň hodinu, kým nezmäknú. Potom ich roztlačte alebo rozmixujte a prepasírujte. Pridajte cukor a varte na jemnom plameni do zhustnutia. - Šípkový kompót
Na jeho prípravu potrebujete kilo čerstvých plodov, liter vody a asi pol kila cukru. Šípky zbavte stopiek a okvetia, rozkrájajte na polovice a očistite od jadierok aj chĺpkov. Potom ich dôkladne prepláchnite. Z vody a cukru pripravte sirup, vsypte doň šípky a všetko priveďte do varu. Varte tri-štyri minúty. Kompót odstavte zo sporáka a nechajte 24 hodín odstáť. Na ďalší deň šípky preceďte, vložte do malých zaváracích nádob, potom odvar nechajte zovrieť a nalejte ho na ne. Nádoby uzavrite, vložte do zaváracieho hrnca s horúcou vodou a varte 15 minút pri 80 stupňoch Celzia. Po ukončení sterilizácie nádoby hneď ochlaďte. - Šípkové víno
Je veľmi chutné a kvalitné. Na jeden a pol kilogramu šípok potrebujete rovnaké množstvo cukru a tri litre vody. Umyté zrelé a mäkké šípky očistite, vsypte do päťlitrovej fľaše a zalejte sirupom pripraveným z vody a cukru. Nádobu prekryte gázou a previažte. Neskôr na vrch pridajte pergamenový papier a nechajte tri až štyri mesiace kysnúť. Víno je hotové, keď šípky klesnú na dno. Preceďte ho do fliaš, dobre uzavrite a konzumujte s mierou.