Púpavový sirup/med
Potrebujeme:
asi 300 púpavových kvetov
1 kg cukru
2 citróny
Postup:
Púpavové kvety neumývame, aby sme zachovali čo najviac peľu. Zalejeme ich litrom vody a varíme asi 10 minút. Nakoniec pridáme na kúsky nakrájané citróny a necháme 24 hodín lúhovať. Na druhý deň zmes precedíme do hrnca, dôkladne vytlačíme a do vzniknutej šťavy prisypeme cukor. Roztok privedieme do varu a varíme podľa toho, aký hustý sirup či med chceme – pokojne dve až tri hodiny. Hotovú tekutinu lejeme do pohárov a hneď uzatvárame. Používame rovnako ako med: na chlieb s maslom alebo napríklad do čaju.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame#pupavovysirup #púpava? #pupava #dandelion #dandelionsyrup #homemade #panisirupova
Medovkovo-mätový sirup
Potrebujeme:
zväzok mäty a medovky
2 l prevarenej vody
1 kg kryštálového cukru
2 citróny (alebo vrecúško kyseliny citrónovej)
Postup:
Mätu a medovku umyjeme, natrháme lístky a prelejeme vychladnutou prevarenou vodou. Necháme lúhovať 48 hodín. Na druhý deň tekutinu precedíme a cez plátno vlejeme do hrnca. Pridáme cukor a nakrájané citróny alebo kyselinu. Zahrievame na miernom plameni, kým sa všetok cukor nerozpustí. Nakoniec tekutinu privedieme do varu a necháme asi dve minúty prebublávať. Ihneď plníme do pohárov a zatvárame. Sirup je skvelým základom obľúbených domácich limonád. V zime zas môže poslúžiť proti kašľu alebo pri osladení čaju.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Ríbezľový sirup
Potrebujeme:
2 kg ríbezlí
3 kg cukru
Postup:
Otrhané a umyté ríbezle nasypeme do veľkého hrnca a dobre premiešame s 200 g cukru. Prikryjeme utierkou (stiahneme ju povrázkom alebo gumou okolo hrnca) a necháme 4 dni odležať v chlade. Asi po 12 hodinách vždy premiešame a znovu prikryjeme. Po štyroch dňoch by mala vzniknúť šťava, ktorú získame tak, že zmes necháme prekvapkať cez plátno. Môžeme aj mierne prepasírovať, aby sme jej získali čo najviac. Šťavu zlejeme do hrnca, pridáme zvyšok cukru a za stáleho miešania privedieme do varu. Ihneď plníme do pohárov. Vďaka vysokému obsahu cukru nebude sirup kyslý. Je skvelý na domáce limonády alebo neriedený na ozdobenie cheesecakov.
Pozrite si tento príspevok na Instagrameletné domáce milokrásy ??️ . . . . #ribezlovysirup #domaceribezle #povychodnarskyviničky
Černicový sirup
Potrebujeme:
2,5 kg černíc na šťavu
1,5 l vody
asi 1 kg cukru (na liter šťavy)
šťavu z 1 citróna
Postup:
Černice opatrne umyjeme a roztlačíme. Pridáme vychladnutú prevarenú vodu, premiešame a necháme 24 hodín odstáť. Na druhý deň prepasírujeme cez husté sito alebo plátno a pridáme cukor. Nemusíme ním šetriť, pretože chuť černíc nie je príliš výrazná. Poriadne premiešame a za stáleho miešania ohrejeme na 80 stupňov. Teplotu udržujeme asi 10 minút a potom plníme do pohárov. Okrem limonády môžeme sirup použiť ako základ sladkých omáčok či na dochutenie dezertov.
Zákon zachovania sirupu
· Ak pri príprave sirup varíme, udržujeme čo najnižšiu teplotu, aby cukor nezačal karamelizovať a sirup nezhorkol.
· Poháre, do ktorých sirup plníme, musia byť dokonalo umyté a vyvarené či vyparené vriacou vodou.
· Sirup lejeme do nádob ihneď, nečakáme, kým vychladne. Len tak dôjde k tzv. sterilizácii bez obalu.
· Nádoby ihneď uzavrieme a uchovávame na tmavom a chladnom mieste.
· V prípade väčších zásob môžeme sirupy ešte zavariť.
· Po otvorení uchovávame sirup v chladničke. Vydrží asi mesiac.
· Výhodné sú menšie poháre – ak sirup spotrebúvame pomaly, nebude hroziť, že sa pokazí napríklad celý litrový pohár.