Rolky plnené sušenými paradajkami a syrom feta
Príprava: 20 minút Grilovanie: 2 minúty
Potrebujeme na 4 porcie:
2 cukety
2 strúčiky cesnaku
5 PL olivového oleja
1 PL balzamikového octa
100 g syra feta
200 g sušených paradajok v náleve
bazalku alebo iné bylinky
soľ
Postup
1. Cuketu umyjeme a pokrájame na asi 0,5 centimetrové plátky.
2. Pripravíme si marinádu z olivového oleja, cesnaku, balzamikového octa, nasekaných byliniek a trošky soli. Cuketu potrieme marinádou a v ideálnom prípade necháme odležať v chladničke aspoň hodinu. Grilujeme po oboch stranách približne 2 minúty.
3. Na každý plátok položíme 1 – 2 paradajky, kúsok syra, lístok bazalky a zvinieme. Na upevnenie môžeme použiť bambusové alebo obyčajné špáradlo.
Tip: Podávame ako studené predjedlo.
Burger s grilovanou zeleninou, tofu a karí majonézou
Príprava: 40 minút Grilovanie: 15 minút
Potrebujeme na 4 porcie:
200 g cukety
200 g baklažánu
200 g tofu
listy ľadového šalátu
olivový olej
soľ
Marináda
2 PL sójovej omáčky
1 citrón
2 ČL hnedého cukru
2 ČL horčice
0,5 ČL mletého zázvoru
2 strúčiky cesnaku
3 PL olivového oleja
čili
Karí majonéza
4 PL majonézy
1 ČL karí
0,5 ČL med
limetkovú šťavu
Postup:
- Cuketu nakrájame na centimetrové kolieska, baklažán na 0,5 centimetrové plátky. Potrieme olejom, jemne osolíme a grilujeme 2 až 5 minút.
- Tofu nakrájame na plátky hrubé asi 1 centimeter, nie veľmi tenké, a namočíme do marinády, ktorú sme si pripravili zo sójovej omáčky, citrónovej šťavy, cukru, horčice, zázvoru, pretlačeného cesnaku, čili a olivového oleja. Marinujeme v chladničke aspoň jednu hodinu.
- Tofu grilujeme približne 15 minút. Majonézu zmiešame s medom a karí a dochutíme limetkovou šťavou.
- Obe polovice žemle potrieme karí majonézou, položíme list šalátu, ugrilovaný baklažán, tofu, cuketu a opäť šalát.
Tip: Čím dlhšie tofu marinujeme, tým bude chuť intenzívnejšia.
Plnené bataty s paradajkami a kozím syrom
Príprava: 10 minút Grilovanie: 50 minút
Potrebujeme na 4 porcie:
4 – 6 ks menších batatov
olivový olej
soľ
100 g kozieho syra
250 g farebných cherry paradajok
1 červená cibuľa
olivový olej
citrónovú šťavu
mleté čierne korenie
bazalku
soľ
Postup:
- Použijeme radšej menšie bataty, ktoré sa rýchlejšie upečú. Umyjeme ich, potrieme olejom, osolíme, zabalíme do alobalu a za občasného otáčania grilujeme 40 – 50 minút. Či sú hotové, zistíme tak, že do nich pichneme vidličkou.
- Po vychladnutí bataty rozbalíme, prekrojíme a naplníme nakrájanými paradajkami, kúskami kozieho syra a tenkými plátkami cibule. Posypeme soľou, korením, pokvapkáme olejom a citrónovou šťavou. Dozdobíme nasekanou bazalkou.
TOP 5 náplní
- guacamole (avokádová nátierka), kúsky paradajok, červená cibuľa, sterilizovaná červená fazuľa, limetková šťava, soľ, korenie
- rukola, cottage cheese, plátky červenej reďkovky, balzamikový ocot, soľ
- tuniak vo vlastnej šťave, krúžky červenej cibule, limetková šťava, grécky jogurt, bazalka, soľ
- uvarený cícer, olivový olej, rímska rasca, mletá paprika, koriander, hummus (cícerová nátierka) zriedený vodou, paradajky, pažítka, citrónová šťava, soľ, korenie
- gorgonzola, jarná cibuľka, vlašské orechy, grécky jogurt
Tip: Bataty si môžeme predvariť deň vopred.