shutterstock.com
StoryEditor

Zabudnite na ťažké hranolky či langoše: K bazénu len tieto ľahké dobroty!

04.07.2019, 10:50
Recepty a tipy
Takmer každý z nás sa počas horúcich dní vyberá osviežiť k vode. Práve pobyt pri jazerách či prírodných bazénoch nás nabádal jesť nezdravo. Naša redakcia vám tak práve preto prináša zdravé recepty, ktorými zaženiete hlad a dáte zbohom mastným a kalorickým jedlám.

Rolky plnené sušenými paradajkami a syrom feta

Príprava: 20 minút Grilovanie: 2 minúty

rolls with tomatoes shutterstock.com

Potrebujeme na 4 porcie:

2 cukety

2 strúčiky cesnaku

5 PL olivového oleja

1 PL balzamikového octa

100 g syra feta

200 g sušených paradajok v náleve

bazalku alebo iné bylinky

soľ

Postup

1. Cuketu umyjeme a pokrájame na asi 0,5 centimetrové plátky.

2. Pripravíme si marinádu z olivového oleja, cesnaku, balzamikového octa, nasekaných byliniek a trošky soli. Cuketu potrieme marinádou a v ideálnom prípade necháme odležať v chladničke aspoň hodinu. Grilujeme po oboch stranách približne 2 minúty.

3. Na každý plátok položíme 1 – 2 paradajky, kúsok syra, lístok bazalky a zvinieme. Na upevnenie môžeme použiť bambusové alebo obyčajné špáradlo.

Tip: Podávame ako studené predjedlo.

Burger s grilovanou zeleninou, tofu a karí majonézou

Príprava: 40 minút Grilovanie: 15 minút

burger with grilled veggie shutterstock.com

Potrebujeme na 4 porcie:

 200 g cukety

200 g baklažánu

200 g tofu

listy ľadového šalátu

olivový olej

soľ

Marináda

2 PL sójovej omáčky

1 citrón

2 ČL hnedého cukru

2 ČL horčice

0,5 ČL mletého zázvoru

2 strúčiky cesnaku

3 PL olivového oleja

čili

Karí majonéza

4 PL majonézy

1 ČL karí

0,5 ČL med

limetkovú šťavu

Postup:

  1. Cuketu nakrájame na centimetrové kolieska, baklažán na 0,5 centimetrové plátky. Potrieme olejom, jemne osolíme a grilujeme 2 až 5 minút.
  2. Tofu nakrájame na plátky hrubé asi 1 centimeter, nie veľmi tenké, a namočíme do marinády, ktorú sme si pripravili zo sójovej omáčky, citrónovej šťavy, cukru, horčice, zázvoru, pretlačeného cesnaku, čili a olivového oleja. Marinujeme v chladničke aspoň jednu hodinu.
  3. Tofu grilujeme približne 15 minút. Majonézu zmiešame s medom a karí a dochutíme limetkovou šťavou.
  4. Obe polovice žemle potrieme karí majonézou, položíme list šalátu, ugrilovaný baklažán, tofu, cuketu a opäť šalát.

Tip: Čím dlhšie tofu marinujeme, tým bude chuť intenzívnejšia.

Plnené bataty s paradajkami a kozím syrom

Príprava: 10 minút Grilovanie: 50 minút

sweet potatoes shutterstock.com

Potrebujeme na 4 porcie:

4 – 6 ks menších batatov

olivový olej

soľ

100 g kozieho syra

250 g farebných cherry paradajok

1 červená cibuľa

olivový olej

citrónovú šťavu

mleté čierne korenie

bazalku

soľ

Postup:

  1. Použijeme radšej menšie bataty, ktoré sa rýchlejšie upečú. Umyjeme ich, potrieme olejom, osolíme, zabalíme do alobalu a za občasného otáčania grilujeme 40 – 50 minút. Či sú hotové, zistíme tak, že do nich pichneme vidličkou.
  2. Po vychladnutí bataty rozbalíme, prekrojíme a naplníme nakrájanými paradajkami, kúskami kozieho syra a tenkými plátkami cibule. Posypeme soľou, korením, pokvapkáme olejom a citrónovou šťavou. Dozdobíme nasekanou bazalkou.

guacamole shutterstock.com

TOP 5 náplní

-           guacamole (avokádová nátierka), kúsky paradajok, červená cibuľa, sterilizovaná červená fazuľa, limetková šťava, soľ, korenie

-           rukola, cottage cheese, plátky červenej reďkovky, balzamikový ocot, soľ

-           tuniak vo vlastnej šťave, krúžky červenej cibule, limetková šťava, grécky jogurt, bazalka, soľ

-           uvarený cícer, olivový olej, rímska rasca, mletá paprika, koriander, hummus (cícerová nátierka) zriedený vodou, paradajky, pažítka, citrónová šťava, soľ, korenie

-           gorgonzola, jarná cibuľka, vlašské orechy, grécky jogurt

Tip: Bataty si môžeme predvariť deň vopred.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. november 2024 05:11