Ako teda máme piť podľa ajurvédy?
Podľa ajurvédy by sme sa mali napiť vody hneď po tom, ako sme dojedli, je takmer rovnaké ako keby sme vypili jed. V takomto prípade je ide o narušenie trávenia. Ak narušíme tento proces, dochádza namiesto trávenie k hnitiu. Hnilovný proces tak vytvára prebytočnú kyselinu a plynnatosť. Jednoducho sa spúšťa celý reťazec reakcii organizmu.
Najkratšia prestávka medzi jedlom a pitím vody by mala byť jeden a pól hodiny. Schopnosť organizmu tráviť potravu sa mení podľa rôznych podmienok. Napríklad vo vysokohorských krajinách mať byť prestávka dlhšia a v nížinách kratšia.
Rovnako, ak sa chcete napiť vody pred jedlom, je vhodné prijať tekutiny aspoň 40 minút predtým ako začnete jesť.
Ak niekoho po jedle trápi neuhasiteľný smäd, mala by ste sa napiť šťavy zo sezónneho ovocia alebo mlieka. Aj keď je zvláštne, že základom uvdených nápojov je voda, je to však taká, ktorá podľa ajurvédy pôsobí na organizmus iným spôsobom. V skutočnosti nie len že tráviacemu procesu nebráni, naopak ho ešte aj podporujú.
Vodu je najlepšie piť hneď ráno po zobudení, na lačný žalúdok. Voda má mať teplotu ľudského tela a treba ju piť po dúškoch ako teplý čaj, aby sa spolu s ňou do žalúdka dostalo čo najviac slín.