Tieto druhy intimity môžete zažiť vo vzťahu.dreamstime
StoryEditor

Nie je všetko len o sexe: Intimitu s partnerom môžete zažiť aj na iných úrovniach

19.09.2024, 11:40
Vzťahy

Pod pojmom intimita si takmer každá z vás predstaví sexuálne spojenie s partnerom. Mali by ste však vedieť, že existuje niekoľko ďalších úrovní intimity vo vzťahu, vďaka ktorým môžete posilniť puto s partnerom či zlepšiť komunikáciu. Takže nie, vzťah nie je len o sexe. Pozrite sa, aké ďalšie formy intimity patria k zdravému vzťahu.

Ak túžite s partnerom vytvoriť zdravý vzťah, ktorý vydrží naozaj dlho, mali by ste si dať záležať na niekoľkých veciach. Ak si myslíte, že spoločné puto podporujete najmä sexom, mýlite sa. Vo vzťahoch totiž existujú aj ďalšie formy intimity, vďaka ktorým podporíte spolupatričnosť, dôveru a posilníte puto. Sex je totiž len ihla v kope sena, ktorá zaručí spokojnosť a dopraje vzrušenie, no rozhodne vám nepomôže prepojiť sa s partnerom aj na iných úrovniach. 

Nie je to len o milovaní 

Síce patrí sex k najzákladnejším druhom partnerskej intimity, s vašou polovičkou sa fyzicky môžete zbližovať aj inak. Intimita totiž predstavuje aj obyčajný bozk pred odchodom do práce, maznanie sa pri pozeraní obľúbeného seriálu alebo objatie v ťažkých chvíľach. Takisto by ste nemali vynechávať ani držanie sa za ruky, hladkanie či škrabanie tela toho druhého. 

Spojte svoje duše

Po intímnej stránke by ste s partnerom mali byť prepojení aj emocionálne. Ak si vaše duše budú rozumieť, omnoho menej vás budú trápiť konflikty či nezmyselné hádky. Túžite posilniť emočnú intimitu s partnerom? Viac sa rozprávajte o svojich pocitoch, zážitkoch, ale aj túžbach či obavách. Nebojte sa partnerovi odhaliť všetko, čo máte na srdci. Rovnako tak pozorne počúvajte aj partnera a pomôžte mu či podporte ho, ak po tom túži.   

Odlišnosť spája

Možno máte s partnerom odlišné názory na niektoré veci, no rozhodne by vám to nemalo brániť v komunikácii. Jednému sa možno páči iný žáner filmov či kníh, druhý naopak rád navštevuje divadlá či múzeá. Ak máte s partnerom iný pohľad na danú vec, nie je dôležité, aby ste sa na nej zhodli či jeden z vás ustúpil. Naopak sa snažte o nej diskutovať, vymieňajte si názory a vzájomne sa rešpektujte. Nielenže tak posilníte dôveru a vzájomné puto, ale prejavíte viac úcty.  

Humor potrebuje každý z nás

Hovorí sa, že humor lieči, a preto je vo vzťahu veľmi potrebný. Pokiaľ máte s partnerom podobný zmysel pre, vyhrali ste v lotérii. Vďaka nemu sa totiž namiesto kriku môžete smiať, zabávať sa a užívať si uvoľnenú atmosféru. Práve to vám môže vo vzťahu dodať pocit bezpečia, istotu a najmä lásky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. september 2024 11:42