Byť vo vzťahu s narcistom je mimoriadne nebezpečné.Dreamstime
StoryEditor

Manipulácia, kontrola či izolácia. Dávajte si pozor na narcistov, toto sú ich typické frázy

16.09.2024, 15:00
Vzťahy

Ak niekto kladie dôraz výhradne na seba, nemusí to znamenať, že sa má úprimne rád. Práve naopak. Často krát takýmto správaním zakrýva realitu, ktorá je celkom odlišná. Takáto charakteristika je typická pre narcistov. Možno ste sa s nimi nikdy nestretli, možno viete presne o kom je reč. Za každých okolností sa však oplatí vedieť ich rozpoznať. Toto sú ich typické frázy, vďaka ktorým sa vám to podarí.

Robia z vás bláznov

Veľmi často stáva, že narcisti skĺznu k technike zvanej gashligting. V jednoduchosti to znamená, že sa vás snažia presvedčiť, že nehovoríte pravdu. Neustále vám nahovárajú, že sa mýlite a že si nepamätáte realitu. Takéto reči môžu samozrejme viesť k pochybám, neistote, dezorientácií či dokonca k úzkostiam a depresií. Tu je niekoľko viet, vďaka ktorým takéto správanie okamžite zadefinujete.

Nikdy sa to nestalo, vymýšľaš si.

Ja si pamätám úplne inak, nemáš pravdu.

Nikdy som nič také nepovedal, máš zlú pamäť.

Zo všetkého najhoršia, izolácia

Poslednou oblasťou, ktorú sa snažia veľmi často docieliť je izolácia. Jednoducho sa vás pokúšajú odtrhnúť od ľudí, na ktorých vám záleží, aby ste boli závislé výhradne od nich. Zakazujú vám stretávať sa s nimi a chcú vás mať len a len pre seba. Ich zámer je očividný. V momente, keď ste osamelý a izolovaný, ste oveľa náchylnejší na manipulovanie.  Odhaliť ich môžete napríklad pomocou týchto fráz.

Tvoji kamaráti ťa nepoznajú tak dobre, ako ja.

Tvoja rodina ti škodí, mala by si sa im vyhýbať.

Tvoje okolie ti nikdy nerozumelo tak ako ja.

Tvoji kamaráti ťa iba využívajú, nezáleží im na tebe.

Rozpoznať narcistov či manipulátorov nie je jednoduché. Avšak nie je to ani nemožné. Vycúvať zo začarovaného kruhu je možné, stačí len chcieť a odhodlane pracovať. Aj keď to nebude jednoduché, výsledok nepochybne bude stáť za to.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. september 2024 15:02