Byť vo vzťahu s narcistom je mimoriadne nebezpečné.Dreamstime
StoryEditor

Manipulácia, kontrola či izolácia. Dávajte si pozor na narcistov, toto sú ich typické frázy

16.09.2024, 15:00
Vzťahy

Ak niekto kladie dôraz výhradne na seba, nemusí to znamenať, že sa má úprimne rád. Práve naopak. Často krát takýmto správaním zakrýva realitu, ktorá je celkom odlišná. Takáto charakteristika je typická pre narcistov. Možno ste sa s nimi nikdy nestretli, možno viete presne o kom je reč. Za každých okolností sa však oplatí vedieť ich rozpoznať. Toto sú ich typické frázy, vďaka ktorým sa vám to podarí.

V dnešnej dobe sa s narcistami, žiaľ, stretávame pomerne často. Na začiatok si spresnime, čo presne narcizmus znamená.

Láska alebo nenávisť?

Mnoho ľudí si myslí, že tento pojem opisuje ľudí, ktorí k sebe samým pociťujú prehnane veľké množstvo lásky. Avšak táto definícia nie je pravdivá. Narcistom môžeme označiť človeka, ktorý na svoj výzor aj správanie kladie prehnaný dôraz. V skutočnosti sa však nemá rád ani najmenej. Pravdou je, že zväčša sa nenávidí a pomocou pretvarovania sa takéto emócie zakrýva. Ľudia s týmito črtami, majú neustálu potrebu hrať nejakú rolu. Stvárňujú toho, kým by chceli byť, ale hrajú aj také roly, pomocou ktorých získajú to, čo chcú. Jednoducho povedané, predstierajú presne to, čo od nich druhí očakávajú.

Začína to manipuláciou

Ďalšou ich charakteristikou je napríklad to, že veľmi často svoje obete manipulujú. K čomu často dochádza práve vo vzťahoch. Aj keď si to spočiatku možno neuvedomíte, takéto správanie je mimoriadne nebezpečné. Manipulátor sa za každých okolností snaží získať moc nad konaním druhých ľudí a podsúva im výhradne svoje názory. Presadzuje myšlienku, že iba jeho názory sú pravdivé a cieľavedome ovláda pocity a emócie druhej osoby.

Ako však spoznať, že ste obeťou narcistu, ktorý sa vami snaží manipulovať?  K ovplyvňovaniu druhej osoby často používajú niekoľko zaužívaných fráz. Patria medzi ne tieto, pri ktorých by ste mali okamžite spozornieť. Do zdravého partnerstva totižto ani náhodou nepatria.

 

Ty si tá, ktorá má problémy, nie ja.

Ja viem najlepšie, čo je pre teba dobré.

Nikto ťa nebude mať tak rád, ako ja.

Ak ma naozaj miluješ, urobíš to.

Kontrola a neustále ponižovanie

Ďalším príznakom toho, že máte dočinenia s narcistom je kontrola. Znamená to, že za každých okolností potrebuje mať dohľad nad vaším správaním. Neustále vás presvedčujú o tom, že nie ste dostatočná. Taktiež sa zvyknú pýšiť tým, že ste od nich závislá a nedokážete sa rozhodovať sama. Takéto reči prirodzene vedú k pochybnostiam a neistote. A práve vtedy docielili presne to, po čom túžili.

S kontrolou súvisí aj ďalší očividný znak. Je ním ponižovanie a znevažovanie. V tomto bode sa druhá osoba snaží ponížiť vaše vlastné emócie. Chce vám dať najavo, že nie ste dostačujúca v nijakých aspektoch. Taktiež sa tým pokúšajú znížiť vašu sebadôveru, aby vás jednoducho mohli lepšie ovládať. Na prvý pohľad to znie nereálne, žiaľ, deje sa to veľmi často. Tu je niekoľko fráz, ktoré práve pri týchto bodoch zvyknú používať:

Hovoril som ti to, ja mám vždy pravdu.

Keď mi nerozumieš je to tvoja chyba, nie moja.

Viem lepšie ako ty čo by si mala urobiť.

Nie je to také hrozné ako tvrdíš.

Ty vždy všetko preháňaš!

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. september 2024 15:02