Nedovoľte, aby vám osamelosť zasiahla do života.pixabay.com
StoryEditor

Prekvapivé zistenie ako na nás vplýva osamelosť

29.04.2016, 06:00
Zdravie
Osamelosť a sociálna izolácia dokážu s nami poriadne zamávať. Podľa britských vedcov škodia nášmu zdraviu viac ako si myslíme.

Žijeme v uponáhľanej dobe. Každý má veľa povinností. Zrazu sa priestor a čas na stretnutia s priateľmi a blízkymi zmenšuje. Výsledok? Pocit osamelosti. Každý to už zažil. Obvykle netrvá dlho, neškodí a dokonca môže byť stimulujúca. Iné je to však v prípade dlhodobej osamelosti a sociálnej izolácie.

Zvyšuje riziko infarktu takmer o tretinu

Účinok sociálnej izolácie je podobný ako úzkosť a stres spojený s prácou, ako píše dailymail.co.uk. Britskí vedci dvíhajú varovný prst a upozorňujú, že má oveľa väčší dopad na človeka. Zistila to najväčšia štúdia dokazujúca dramatický vplyv na fyzické zdravie. Po analýze údajov o viac ako 181-tisíc ľuďoch prichádzajú s výsledkom, ktorý prekvapil aj ich samotných. Osamelosť a izolácia od spoločnosti zvyšujú pravdepodobnosť vzniku srdcových chorôb o 29 percent a mŕtvice o 32 percent.

Nemali by sme ju podceňovať

Máme sa obávať „tichej epidémii“ osamelosti? Osamelí sú hlavne starší ľudia nad 75 rokov, z ktorých viac ako polovica je izolovaná od svojich priateľov a blízkych. Preto sa psychicky cítia zle a vnútorne trpia.

Vedci z univerzity v Yorku, Liverpoole a Newcastli skúmali 23 štúdií. Odhalili, že z celkového počtu pacientov až vyše 4 500 malo problémy so srdcom a 3000 prekonalo cievnu mozgovú príhodu. Ak by sa začala riešiť osamelosť a izolácia, zabránilo by sa riziku vzniku ischemickej choroby srdca a mŕtvice, ktoré môžu byť v mnohých prípadoch smrteľné. Aj preto by sme mali brať osamelosť vážne.

Podľa doktorky Kellie Panovej vplyv samoty a izolácie na úmrtnosť presahuje vplyv známych rizikových faktorov, ako je obezita a fajčenie. Tento problém by nemal byť podceňovaný, keďže môže vážne ovplyvniť nielen duševné, ale aj fyzické zdravie. Treba jej venovať náležitú pozornosť, keďže môže ohroziť náš život.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 18:51