Mother shaming je bežný, no nie správny.dreamstime
StoryEditor

Kritizovanie výchovy a porovnávanie: Neuveríte, koľko žien si musí prechádzať mother shamingom

14.12.2023, 17:00
Vzťahy

Žiadna matka netúži po tom, aby sa jej druhý až príliš starali do výchovy, porovnávali sa s ňou či kritizovali. Ak ste si podobným správaním prešli aj vy alebo ho dokonca ešte stále zažívate, mali by ste vedieť, že to nie je v poriadku. Pozrite sa, ako môžete zastaviť mother shaming.

Pýta sa vaše okolie, prečo dieťa stále dojčíte, prečo s vami stále spí v posteli alebo prečo mu dávate jesť niečo, čo mu môže uškodiť? Ak áno, pravdepodobne zažívate takzvaný mother shaming. Znamená to, že ako matky ste kritizované za každých okolností, druhý sa porovnávajú s vaším materstvom a starajú sa do výchovy. Možno sa budete čudovať, no takouto nepríjemnou kritikou si prechádza takmer každá druhá matka. Pozrite sa, prečo mother shaming vzniká.

Kritizovanie nie je správne

Byť matkou nie je jednoduché, no vaše okolie to často môže ešte sťažiť. V spoločnosti sa totiž rozšíril mother shaming, pri ktorom vám druhý hovoria, čo robíte zle. Stáva sa vám, že vám rodina či niekto z blízkych snaží vnútiť svoj názor a hovorí vám, ako správne by ste sa mali starať o svoje dieťa? Pravdepodobne ste obeťou mother shamingu aj vy. Medzi najčastejšie oblasti kritiky, s ktorou sa môžete stretnúť je disciplína dieťaťa, spánok, dojčenie, bezpečnosť a celková starostlivosť. Síce je normálne, že vám chcú druhý poradiť, no neznamená to, že vás musia kritizovať a porovnávať sa s vami. Môže za to totiž vo veľkom odzrkadliť na vašom zdraví.

Depresie či úzkosti

Kritika okolia ohľadom materstva vo vás môže vyvolať smútok a poníženie. Odrazu začnete mať pochybnosti o tom, či sa o svoje dieťa staráte naozaj dobre. Pri dlhodobom vplyve mother shamingu môžete dokonca začať trpieť pocitmi úzkosti a depresiou. Vaše psychické zdravie bude narušené, a to len vďaka nevyžiadanej kritike. Ak túžite vychovávať svoje dieťa tak, ako chcete a neželáte si, aby vám do toho niekto zasahoval, prezradíme vám triky, ako sa môžete vyrovnať s mother shaminguom.

Vyrovnajte sa s kritikou

S kritikou a nevyžiadanými radami od okolia sa môžete vyrovnať najmä vďaka lekárom a odborníkom, ktorí najlepšie vedia posúdiť, či sa o vaše dieťa staráte naozaj dobre. Takisto vám môže pomôcť aj to, ak názory druhých odmietnete a s istotou či sebavedomím im vysvetlíte, prečo robíte to, čo robíte. Zároveň si musíte uvedomiť, že možno matka, ktorá vás kritizuje, bola sama v minulosti kritizovaná. V takomto prípade sa môžete podeliť o svoje skúsenosti a vyliečiť tak nie len svoje rany, ale aj tie jej.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 01:09