Niektoré slová pri hádkach radšej vynechajte.dreamstime
StoryEditor

Kritizovať sa dá aj citlivo. Na tieto frázy radšej zabudnite

27.11.2023, 10:50
Vzťahy

O dôležitosti komunikácie vo vzťahoch netreba nijako zvlášť hovoriť. Všetci predsa viete, že to je jediný spôsob, ako sa dajú veci do pohybu a môžu sa zlepšiť. A hoci sú niektoré rozhovory ťažké, vyjadriť svoju nespokojnosť či potreby vo vzťahu je nevyhnutné. Je však veľký rozdiel v tom kedy a ako ich podáte. A tiež to, či len získate čo ste chceli, alebo budete napokon obaja spokojní.

Ak chcete celú diskusiu viesť v mieri, mali by ste voliť aj tie správne slová. A na niektoré frázy by ste mali rozhodne zabudnúť.

Nevyhnutný rozhovor

V záujme vás oboch by  ste mali pracovať na tom, aby bol váš vzťah harmonický. Taký, v ktorom sú spokojní obaja partneri. Sú naplnené ich potreby a ak sú veci, ktoré druhej strane prekážajú, je nevyhnutné na nich pracovať. Dusiť v sebe akékoľvek pocity nie je správne. Rovnako, ako sa tváriť, že vám nič vo vzťahu neprekáža, ak tomu nie je tak. Skôr či neskôr stratíte trpezlivosť a vybuchnete. Takto ďaleko by ste to určite nemali nechať zájsť. Nie len preto, že budete dlhodobo žiť vo frustrácii z toho, ako sa vzťah vyvíja, ale aj preto, že ten spomínaný výbuch bude nekontrolovaný a vy možno použijete slová, ktoré by ste inak nikdy nevyslovili.

Tomuto sa vyhnite

Ak sa rozhodnete s partnerom niektoré záležitosti komunikovať, vyberajte vhodnú príležitosť. V prvom rade by ste mali byť obaja v „pohode“. Nenakladajte mu kritiku v momente, keď vidíte, že sa to na neho sype z každej strany. Skvelé je tiež to, ak rozhovor vopred avizujete. Obaja si tak vytvoríte priestor na rozhovor a budete naň mať dostatok času. Najhoršie, čo môže byť je, ak svojej polovičke začnete adresovať slová kritiky bez toho, aby niečo tušil. V momente, keď príde z práce domov a nestihne sa poriadne zložiť, v posteli, keď je už v polospánku. Rovnako keď máte množstvo povinností a vám zrazu preblesne hlavou, že teraz akútne potrebujete riešiť niečo, na čo ste doposiaľ nemali čas. Výber vhodnej chvíle je skutočne veľmi kľúčový a záleží od neho to, v akej nálade sa bude celý rozhovor viesť.

Tieto vety nie!

Aj kritizovať sa dá citlivo. Prvá vec, ktorú by ste mali zmeniť je to, že nezačnete hovoriť o tom, čo robí zle, ale ako by ste si to predstavovali vy. Skúste tomu druhému povedať, že ste v strese, alebo sa necítite príliš dobre, keď robí to, alebo tamto. Hovorte o sebe, o tom, ako to máte vy. Nie o tom, čo robí zle, čo nerobí tak, ako by mal a podobne. Ďalším slovom, ktoré môže v partnerovi vyvolať pocit, že sa musí okamžite brániť je, ak začnete hovoriť: „Keby“ - „Keby si toto urobil/neurobil“, „keby si tam nešiel“, „keby si bol taký, alebo....“ Slovo keby pôsobí veľmi útočne a druhej strane dáva jasný signál, že to, čo  urobila je dôsledok toho, čo má dopad na niektoré okolnosti. Bez možnosti na diskusiu. Tri ďalšie slová, ktoré by ste v žiadnom prípade nemali používať, sú „nikdy“, „vždy“ a „stále“. V prvom rade preto, že je to s najväčšou pravdepodobnosťou lož. Alebo naozaj vždy váš partner robí opakovane tú istú chybu? Nikdy to neurobí inak? Stále je to rovnaké, bez akejkoľvek zmeny? Jasné, že ak niečo robí opakovane, nič iné vám ani na jazyk nejde, no pravda je taká, že ak používate tieto slová, môže sa cítiť priam bezradne. Najmä, ak sa on sám snaží o nejaké zmeny, ktoré tým pádom v jeho očiach zostanú v tých vašich nepovšimnuté.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
05. máj 2024 14:24