Fexting vám môže zničiť vzťah.dreamstime
StoryEditor

Fexting: Spôsob komunikácie, ktorý môže zničiť váš vzťah

21.10.2023, 08:00
Vzťahy

Dnešná doba patrí technológiám. Komunikujme prostredníctvom telefónov, aplikácii a to nie len o bežných témach. Práve cez telefón prichádzajú prvé vyznania lásky, ale riešite prostredníctvom nich aj konflikty. To však nie je úplne ideálny spôsob, pretože dochádza k nedorozumeniam, ktoré by sa zoči voči určite nediali.

Viete ako sa hovorí, papier znesie všetko. Dá sa povedať, že dnes to isté platí pre písanie si prostredníctvom telefónu. Reakcie sú často prehnané a mnohokrát je komunikácia bez empatie, no s expresívnejšími výrazmi, než by ste použili v priamom kontakte.

Bez servítky

Fextingom teda môžeme nazvať hádanie sa cez telefón. Ruku na srdce, toto zažil snáď každý. Prvým problémom je, že telefón máte neustále po ruke. Nedorozumenia teda môžete riešiť ešte s horúcou hlavou. Čo nie je práve výhoda. Ak by ste nepoužili telefón, do príchodu domov by ste stihli mierne vychladnúť, utriediť si myšlienky a nevybuchnúť hneď ako sopka. Často práve pod vplyvom tých najintenzívnejších emócií poviete to, čo by ste inak nikdy nevyslovili.

Zle si to vysvetlíš

Problém môže nastať aj na druhej strane. Tá môže medzi riadkami prečítať aj to, čo tam v skutočnosti vôbec nie je. Zároveň si predstavte ako funguje ľudská myseľ a fantázia. Váš partner si hneď predstaví tón vášho hlasu pri čítaní napísaných riadkov. Pritom to ani zďaleka nemusí byť také dramatické. Nuž, a už začína kolotoč, ktorý nie je možné len tak zastaviť. Za normálnych okolností, kedy na nejakú tému diskutujete, alebo sa hádate, máte možnosť sa hneď opýtať, ako čo ktorú vec dotyčný myslel. V textových správach si to len domýšľate. A samozrejme niekoľko násobne zveličíte to, čo práve čítate. Alebo píšete.

Za displejom

Za displejom mobilného telefónu ste hrdinovia, ktorí majú odvahy na rozdávanie. No povedali by ste svojmu partnerovi či kamarátke niektoré veci aj tvárou v tvár? Tu by už zrejme nejaká tá odvaha predsa len chýbala. Textovými správami teda viete ublížiť oveľa viac, než keby ste konflikt riešili pri osobnom stretnutí. Tam už sú isté bariéry, ktoré sa človek zdráha prekročiť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
02. máj 2024 05:54