Rozmýšľate nad priateľstvom s expartnerom? Dajte si veľký pozor.dreamstime
StoryEditor

Priateľstvo s expartnerom? Za týchto okolností to rozhodne nie je najlepší nápad

28.09.2023, 17:00
Vzťahy

Rozmýšľate nad tým, že by ste sa začali priateliť so svojím bývalým? Podľa mnohých odborníkov to vôbec nie je dobrý nápad. Prečo? Skúste si zodpovedať na nižšie uvedené otázky a samy uvidíte, či bude vo vašom prípade prípustné priateľstvo s ex alebo naopak nie.

Niektoré vzťahy skončia v zlom, niektoré v dobrom, no aj tak sa môže stať, že vám napadne myšlienka o priateľstve s bývalým. Väčšina vašich blízkych vám povie, že takýto krok by bol veľmi zlý a rozhodne by ste to nemali skúšať. Čo ak vám váš vnútorný hlas hovorí niečo iné? V podstate je to úplne normálne. S bývalým partnerom sa totiž už poznáte a dôverujete si. Ak aj vy rozmýšľate, že sa opäť začnete baviť so svojím ex, mali by ste si zodpovedať na niekoľko dôležitých otázok. Vďaka tomu sa dozviete, či bude priateľstvo s bývalým prípustné alebo naopak nie.

Stále pociťujete zamilovanosť?

Ak ste na túto otázku odpovedali kladne, nebude dobrý nápad, ak sa začnete priateliť so svojím expartnerom. Ak k nemu totiž stále prechovávate city, nemôžu sa z vás stať priatelia. Síce je normálne, že aj po rozchode tam nejaká tá láska je, no musíte si uvedomiť, že by to pre váš psychický stav nebolo vhodné, a to najmä v prípade, ak bývalý partner nemá podobné pocity. Skúste preto radšej počkať, kým vaše srdce trochu vychladne. 

Ide vám len o sex?

Myslíte si, že keď sa začnete priateliť s vaším bývalým partnerom, že sa oživí aj váš sexuálny život? Áno, môže sa to stať, no ak nechcete raniť svoje city, nerobte to. Môže sa totiž stať, že keď začnete so svojím ex spávať, prebudia sa vo vás staré city a opäť prehĺbite puto. Avšak, ak to on nebude cítiť rovnako, pripravte sa na sklamanie. Takisto si treba dať pozor aj na opačný prípad, kedy vám pôjde len o sex. Uvedomiť si treba aj to, že udržovanie sexuálneho vzťahu s expartnerom môže zbytočne sťažiť ukončenie vzťahu.

Chcete sa priateliť alebo opäť vytvoriť vzťah?

Ak sa chcete priateliť s bývalým partnerom, môže to byť aj zámienka za to, že by ste s ním opäť chceli randiť. V takomto prípade si musíte uvedomiť, že si zbytočne dávate falošné nádeje, ktorými neraníte len seba, ale aj svojho ex. On totiž možno naozaj chce byť vaším priateľom, no nič viac. Skúste si preto veľmi dobre rozmyslieť, či vám to za to stojí.

Pociťujete vinu alebo neistotu?

Priateliť sa so svojím ex partnerom môžete aj v prípade, ak pociťujete vinu z rozchodu. Podviedli ste ho alebo zlomili srdce? V tom prípade by ste ukázali svoju slabosť a sebeckosť. Ak sa totiž len chcete cítiť psychicky lepšie, nebol by to od vás pekný krok. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 06:16