MUDr. Dana ŠediváKatarína Kincelová
StoryEditor

Intimita sa mení v každom veku, či máme 20, 30, 40 a viac. Pozrite ako!

04.05.2023, 07:00
Vzťahy

Mení sa! Tak, ako sa prirodzene vyvíjame a posúvame v rôznych oblastiach, zmeny nastávajú aj v našom sexuálnom živote. Karty miešajú nielen túžby, skúsenosti, ale aj životné okolnosti. Aký je sex v jednotlivých dekádach? Aj o tom hovorí MUDr. Dana Šedivá.

Intímny život nemožno šablónovito deliť podľa dekád ako v minulosti. Vplyvom spoločenských zmien, vzdelania, demokratického výberu partnera si ľudia slobodne volia cestu životom. Ich život a vzťahy sa vymanili spod spoločenskej kontroly, sú menej predvídateľné a očakávateľné.

Ešte v 80. rokoch 20. storočia sa väčšina žien vo veku 20+ (alebo mínus) vydala, v 30-ke sa venovali výchove detí, v 40-ke mali dospelé deti a veľká časť aj vnúčatá. Až na malé výnimky sa život točil prevažne okolo rodiny, intímny život zostával tabuizovaný, o sexe sa nehovorilo, informácie z internetu boli v nedohľadne. Je pravda, že sex je stále rovnaký, menia sa však očakávania žien od párovej intimity.

Zmena tradičnej patriarchálnej rodiny zamiešala vzťahy aj v partnerskom živote. Ženy automaticky neprijímajú úlohou Popolušky, svoju sexualitu a intimitu si chcú užívať a v dysfunkčných vzťahoch jednoducho nezotrvávajú. Čo sa v ktorej etape dospelého života odohráva v sexuálnej oblasti, závisí primárne od kvality partnerského vzťahu – fyzickej a emočnej blízkosti a pocitu „lásky“.

20+

Adolescencia sa z vývojového hľadiska končí vo veku 20 – 22 rokov. Okolo 20. roku života vrcholí mladosť, biologický vývoj je ukončený, človek je v tomto období najkrajší, najsviežejší, plný odhodlania a záujmu o vzťahy. No je to aj obdobie zakúšania samostatnosti a rozmanitosti možností životných ciest. Po 20. roku života je najvhodnejšie obdobie na vytvorenie milostnej intimity, ktorá predpokladá schopnosť dávať, ale aj prijímať. Postupne klesá počet partnerov, ktorí dokážu ženu okúzliť, po ukončení štúdia ubúda možností na vážne zoznámenie. S každým vzťahom a rozchodom naberajú skúsenosti, klesá nekritické zbožňovanie a obdiv.

30+

„Vývinoví psychológovia sú toho názoru, že je normálne, keď nám v tomto období záleží viac na deťoch ako na partnerovi. Neplatí to, samozrejme, doslovne, ale zrelý partner by to mal pochopiť,“ objasňuje túto etapu života sexuologička, ktorá tiež hovorí o tom, že z biologického hľadiska je to obdobie všetkého možného. Slúži nám zdravie, sme plní elánu a energie. Na druhej strane je to obdobie budovania kariéry a etablovania sa na pracovnom trhu, je veľa stresu, málo času alebo chuti na sex. Medzi 20-kou a 30-kou si volíme životného partnera, rodíme deti do manželského alebo partnerského zväzku. vytvárame si tak priestor, v ktorom prežijeme veľkú časť svojho života.

Kvalita sexuálneho života a intimity závisí teda od kvality partnerského vzťahu a prevádzkovej záťaže, ktorá je na nás kladená. „po narodení dieťaťa je pre vzťahy a intimitu dôležité nastavenie pravidiel zabezpečenia prevádzky domácnosti. Klinická prax totiž ukazuje, že obdobie po narodení detí je kritické aj v prežívaní intimity. zrazu je tu niekto, kto je na nás permanentne 24 hodín odkázaný, čo vedie k chronickej únave a poklesu libida u žien,“ vysvetľuje sexuologička dana šedivá.

40+

V tomto období hovoríme o kríze životného stredu. Čoraz zreteľnejšie vnímame známky starnutia, bilancujeme, čo v živote má trvalú hodnotu. Ženy orientované na atribúty mladosti môžu upadať do depresií, všemožne sa snažia zastaviť čas a zachovať si atraktivitu. V intímnej oblasti môže byť toto obdobie veľmi uspokojivé, mnohé ženy hovoria „o najlepších rokoch života“. Doznieva tiež možnosť porodiť dieťa.

50+

Obdobie menopauzy so sebou prináša okrem iných fyzických zmien aj vyhasínanie funkcie vaječníkov či ubúdajúcu atraktivitu. Aj to môžu byť dôvody, prečo sa u žien objavujú psychické problémy či pocity menejcennosti, ktoré narúšajú aj intímny život. „Neplatí to však absolútne. Sú ženy, ktoré si sexualitu užívajú v maximálnej možnej miere, čo im to okolnosti dovoľujú. Niektoré päťdesiatničky sú zraniteľnejšie ako predtým, iné sú, naopak, vyrovnané. Menopauza nie je tragédia,“ upokojuje odborníčka a jedným dychom dodáva, že ženy žijú viac ako 30 rokov v postmenopauze a mnohé vedú uspokojivý sexuálny život.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 13:55