Nachádzate sa v jednostrannom vzťahu? Zistíte to vďaka týmto bodom.dreamstime
StoryEditor

Jednostranný vzťah môže byť toxický: Nachádzate sa v ňom aj vy?

06.03.2023, 10:00
Vzťahy

Spočiatku je všetko krásne, obaja sa snažíte a cítite sa ako v rozprávke. Po čase sa však môžete ocitnúť v jednostrannom vzťahu, kedy je jeden z vás viac iniciatívnejší než ten druhý. Nemusí byť zlý, ak je dočasný, no z dlhodobého hľadiska môže byť takéto správanie toxické. Pozrite sa, či sa v ňom náhodou nenachádzate aj vy.

Vzťah medzi mužom a ženou by mal byť vyvážený, no ak zistíte, že doň venujete viac času, podpory alebo emócii ako váš partner, niečo nie je v poriadku. Pravdepodobne sa nachádzate v jednostrannom vzťahu, v ktorom jeden sa snaží, dáva, odpúšťa, zabúda, prekonáva, prižmuruje oči, zatiaľ čo druhý iba berie. Možno ste to nevedeli, no tento problém patrí v súčasnosti medzi najčastejšie dôvody rozchodov. Neviete, či sa v jednostrannom vzťahu nachádzate aj vy? Zistiť to môžete vďaka nižšie uvedeným bodom.

Nepoznáte kompromisy

Všetky vzťahy si vyžadujú kompromisy. Dokonca aj v základných veciach typu, kam na výlet, čo jesť alebo kto uprace domácnosť. Ak sa však s vašou polovičkou len málokedy zhodnete v názoroch a váš partner napokon aj tak vždy dosiahne to svoje, nachádzate sa v jednostrannom vzťahu. Áno, obeta je krásna, no ak smeruje len z jednej strany, môže to byť pre oboch toxické.

Všetka práca a úsilie je na vás

Udržať zdravý a naplnený vzťah si vyžaduje úsilie, no ak ste vždy tie, ktoré kontaktujú partnera, prispôsobujú sa mu, navrhujú spôsoby, ako spolu tráviť čas a komunikujú o svojich pocitoch, niečo nie je v poriadku. Uvedomte si, či naozaj chcete stráviť zbytok života s osobou, ktorá nie je schopná priniesť do vzťahu nejaký záujem.

image

V jednostrannom vzťahu je všetka snaha len na vás.

dreamstime

Nie ste si so sebou isté

V jednostrannom vzťahu si nemusíte byť isté tým, ako sa váš partner cíti, ako vníma vás a váš vzťah ako celok. Pristihli ste sa už pritom, že ste pochybovali, či ste dostatočne sympatické, príťažlivé a vhodné pre vášho partnera? Ak áno, nemali by ste zabúdať na to, že v zdravom vzťahu vždy viete, kde stojíte.

Vždy sa ospravedlňujete len vy

Ak sa po hádke musíte vždy ospravedlniť vy, váš vzťah nie je obojstranný. Partner by mal totiž vedieť uznať aj svoju vinu, uvedomiť si problém a zamyslieť sa nad jeho riešením. Nemali by ste preberať všetku zodpovednosť za argumenty len vy, pretože vždy je vina u oboch.

Nie je pri vás, keď to potrebujete

Nemôžete sa spoľahnúť na partnera? Je to zlé znamenie, ak necítite s vašej polovičky oporu. Ak vás partner neutešuje, keď sa vo vašom živote stane niečo nepríjemné, neopätuje vám vašu snahu, v prípade núdze sa na vás doslova vykašle a dokonca sa musíte o postarať samy o seba, aj keď ste choré, okamžite s tým niečo urobte.  

Skrývate vzťah pred ostatnými

Každý vzťah je občas ťažký, no je dôležité, aby ste v ňom stále pociťovali rovnováhu a vzájomný rešpekt. To, že sa nachádzate v jednostrannom vzťahu, môžete zistiť aj vďaka vašim blízkym, ktorý bývajú dobrým zrkadlom toho, aká je v skutočnosti realita. Zamyslite sa nad tým, či pred nimi skrývate svoj vzťah, klamete o problémoch a prikrášľujete správanie vášho partnera.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 18:10