Naučte sa hovoriť jazykom partnerom. Posilníte tak puto, empatiu a intimitu.dreamstime
StoryEditor

5 jazykov lásky: Vďaka nim vytvoríte vo vzťahu väčšiu intimitu, empatiu a posilníte puto

04.03.2023, 17:00
Vzťahy

Poznáte päť jazykov lásky? Mali by ste. Ak totiž chcete mať s partnerom silný, naplnený a zdravý vzťah, mali by ste navzájom poznať svoj jazyk lásky. Vďaka tomu budete vedieť, akým spôsobom prijímať lásku a ako ju vyjadrovať. Pozrite sa, ako si môžete posilniť puto s partnerom.

Päť jazykov lásky opisuje päť spôsobov, akými môžete prijímať a vyjadrovať lásku vo vzťahu. Keďže ju každý prejavujete inak, učenie a pochopenie rozdielov medzi vami a partnerom môže mať veľký vplyv na váš vzťah. Ak totiž spoznáte jazyk lásky svojej polovičky, môžete si medzi sebou vytvoriť väčšiu empatiu, intimitu, podporíte nesebeckosť a obaja sa budete cítiť milovaní či šťastnejší. Síce hovoriť jazykom lásky vášho partnerom môže byť náročné, najmä keď sa líši od toho vášho, no bez práce nie sú koláče. Našťastie, jazyky lásky vám to celé môžu len uľahčiť. Pozrite sa, ako ich používať v praxi.

Slová istoty

Rady prijímate slová na prejavenie vzájomných citov? Či už potrebujete počuť láskyplné milujem ťa alebo túžite po komplimentoch, je to dôkaz toho, že sa chcete uistiť v tom, že k vám partner nestratil náklonnosť. Síce je pekné prijímať, no nemali by ste zabudnúť aj dávať. Pošlite partnerovi roztomilú textovú správu do práce, napíšte mu na lístok zamilovaný citát, chváľte  a povzbudzujte ho. Takýmto spôsobom si prestanete obaja vyčítať zbytočné veci a naopak ukážete tomu druhému, čo si na ňom vážite.  

image

Komunikujte spolu, počúvajte a zaujímajte sa.

dreamstime

Spoločne strávený čas

Ak túžite po spoločne strávenom čas, vašim jazykom lásky je pozornosť. Nejde však o to, že by ste chceli byť so svojou polovičkou 24/7. Naopak, túžite po tom, aby ste aspoň na chvíľu obaja odložili telefón, vypli počítač a venovali sa jeden druhému. Keď ste spolu, rozprávajte sa, pýtajte sa, počúvajte a zaujímajte sa. Pozornosť totiž znamená aj porozumenie.

Prijímanie darčekov

Nie, nejde o predražené kabelky ani luxusné šperky. Môže sa jednať aj o odtrhnutý kvietok v záhrade, malý kamienok pripomínajúci srdiečko alebo červený list zo stromu. Dávanie darov je prejavom citov a náklonnosti vášho partnera. Nemali by ste si však vážiť cenu daru, ale čas a námahu, ktorú partner daru venoval.

image

Prijímajte darčeky, ale aj dávajte.

dreamstime

Fyzický dotyk

Fyzický dotyk je pre vašu emocionálnu stránku veľmi dôležitý. Držanie sa za ruky, objímanie, masírovanie, maznanie, bozkávanie či pohlavný styk – to všetko je v partnerskom vzťahu naozaj potrebné. Zabudnite preto občas na nevyvešané prádlo, neumytý riad či upratovanie a buďte aspoň na chvíľu svojmu partnerovi fyzicky blízko. Úplne stačí pusa pred odchodom do práce, dotýkanie sa nohami pod stolom v reštaurácii alebo položenie ruky na rameno, keď mu servírujete obed. Nezabúdajte, že aj malé dotyky sa rátajú.

Skutky služby

Ďalším jazykom lásky sú skutky služby. Sú to veci, ktoré robíte pre svojho partnera, ktorý sa potom cíti milovaný a oceňovaný. Pomôžete mu s jedlom, prestriete stôl, povysávate, uložíte mu oblečenie, vynesiete smeti alebo vyvenčíte psa. Keď partner uvidí, že preňho robíte niečo z lásky, verte či nie, aj on začne vykonávať skutky služby pre vás.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 05:01