Protiklady sa údajne nepriťahujú, alebo dopĺňajú.dreamstim
StoryEditor

Že sa protiklady priťahujú? Odborníci tvrdia, že je to inak, ako ste si mysleli

23.01.2023, 15:00
Vzťahy

O tom, že protiklady sa priťahujú ste už počuli mnohokrát. Ale je to naozaj tak? Nezistíte predsa len časom to, že s niekým, kto má rovnaký humor, rovnaký temperament, záľuby či hodnoty by sa vám žilo ľahšie? Alebo je to naozaj tak, že Jin potrebuje aj jang? Pravda je taká, že ani v tomto prípade sa jedno pravidlo nedá aplikovať pri všetkých pároch a kým jeden pár ich odlišnosť baví, iní sú v takom vzťahu po čase nešťastní.

Na začiatku vzťahu vidíte cez ružové okuliare aj realitu trošku optimistickejšie. Navyše sa jeden druhému chcete zapáčiť, tak aj podvedome sami seba predstavujete tomu druhému tak, aby ste ho upútali.

Dva roky

Zhruba dva roky trvá vo vzťahu tá najväčšia zamilovanosť. Vaše rozhodovanie aj partnera vidíte inou optikou, lomcujú vami hormóny a po dvoch rokoch príde častokrát vytriezvenie. A aký pohľad na vášho partnera sa vám zrazu naskytne? Bude to možno trošku iné, ale stále sa vám to bude páčiť, alebo sa zrazu budete pozerať na úplne cudzieho človeka, s ktorým nebudete mať takmer nič spoločné? Ak dospejete k druhému zo spomínaných príkladov, je to pre váš vzťah začiatok konca. Môže sa zároveň stať, že na začiatku vzťahu ste spoznali človeka s ktorým ste nemali takmer nič spoločné a vzájomne ste si ukázali nové možnosti, rozšírili obzory a vzájomne ste boli ochotní podstúpiť mnoho kompromisov. Teraz vďaka tomu chodíte raz do mesiaca fandiť obľúbenému futbalovému tímu s vašim partnerom a on sa s vami na oplátku z času na čas prejde po galérii do ktorej by inak nikdy nevkročil. Kým on vás naučil láske k športu, vy ste ho čo to naučili o umení.

Protiklady sa dopĺňajú

Množstvo štúdii na manželských pároch potvrdilo, že sa v tomto zväzku ocitli dve úplne iné osobnosti. Zároveň však prieskum hovorí o tom, že protiklady sa nepriťahujú, ale dopĺňajú. To je to, čo vás ťahá k niekomu, kto je už na prvý pohľad úplne iný ako vy. Podľa istej psychologičky z Kalifornskej univerzity je to, čo nás na opačnom pohlaví priťahuje je práve to, čo máte spoločné. Ak by pred vás postavili človeka, ktorý má rovnako rád hory a zdravý životný štýl a človeka, ktorý naopak rád vysedáva pred televízorom a je pasívny, zrejme by ste si ho nevybrali, alebo? Rovnako to platí aj v prípade hodnôt či názorov. Nie je nutné, aby ste na všetko zdieľali rovnaký názor, ale preto, aby ste boli s vašim partnerom kompatibilní, by tam mala byť aspoň čiastočná zhoda a nerozchádzať sa názorovo v podstatných otázkach.

Len nie rovnako

Treba sa aj na vzťah a na dvoch ľudí v ňom pozrieť z inej perspektívy. Nehovorte, že ste rozdielni len preto, že vy máte radšej teplo a on zimu. Vy sa radšej opaľujete a on trávi celé dni počas dovolenky vo vode. Nie je nutné vidieť všetky veci na vlas rovnako a nie je nutné, aby ste mali radi všetko, čo má rád váš partner. Podstatné je, že sa viete prispôsobiť a že skutočne dôležité veci a rozhodnutia robíte spoločne, nie sú predmetom vašich hádok a nemusíte poprieť sami seba len preto, aby ste vyhoveli druhej strane. Netreba tiež zabúdať na to, že každý je jedinečný a svoju individualitu by ste si mali zachovať. Nenechajte sa nikým a ničím ovplyvňovať a tvarovať na obraz niekoho iného.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 07:11