Skutočne sa protiklady priťahujú?dreamstime
StoryEditor

Skutočne sa protiklady priťahujú? Nová štúdia vám prezradí, ako to vlastne je

11.09.2024, 14:00
Vzťahy

Tak ako to s tými protikladmi skutočne je? Naozaj sa dvaja úplne rozdielni ľudia navzájom priťahujú? Alebo je to chvíľkové pobláznenie a časom môže byť práve rozdielnosť pováh, ale aj vizáže vo vzťahu kameňom úrazu? Austrálska štúdia odhalila zaujímavé zistenia.

Austrálski vedci si posvietili na páry, ktoré spolu žili viac ako 25 rokov. A na čo prišli?

Zaujímavé zistenia

Vzájomnú podobu partnerov sa rozhodol preskúmať psychológ Róbert Zajonec už v roku 1987. Ten si pre svoj výskum vybral niekoľko párov. Pozoroval, ako vyzerali na začiatku ich vzťahu a po 25. rokoch manželstva. A skutočne prišiel na to, že dvojice sa na seba začali podobať. A to nie len gestami, názormi či mimikou, ale aj rysmi tváre. Tejto štúdii však nikto neprikladal veľký význam a ani po rokoch a ďalších výskumoch sa táto teória nepotvrdila. No stala sa inšpiráciou pre iné výskumy.  

Predsa sú si podobní

Podobnosťou partnerov sa najnovšie zaoberali vedci z University of Queensland. Dvojice sa podľa nich po rokoch síce nezačali podobať, no drvivá väčšina ľudí si vyberala partnera, ktorý sa už na neho podobal. Väčšina respondentov si aj počas rýchleho randenia vyberala veľmi príbuzné tipy, ktoré mali podobné rysy tváre. Aj v dotazníku dostávali body tí, ktorí sa s osobou, ktorá ho vypĺňala akokoľvek podobali.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
11. september 2024 14:02