Sebaláska je veľmi dôležitá pre dušu i telo.
StoryEditor

Poradkyňou pre osobnosť a vzťahy Renáta Kočišová: „Áno“ pre sebalásku!

22.01.2023, 17:00
Vzťahy

Spája sa s otvorenosťou, prajnosťou aj prijatím. Nájsť vhodné prirovnania pre sebalásku je oveľa menej náročné, ako ju naozaj precítiť. O tom, či si ju zamieňame so sebeckosťou a ako si vybudovať k sebe láskyplný vzťah, sme sa rozprávali s poradkyňou pre osobnosť a vzťahy Renátou Kočišovou (59).

Hovorí sa, že prvým krokom na ceste k sebaláske je naučiť sa hovoriť „NIE“. To chce asi celkom slušnú dávku odvahy a opustenia komfortnej zóny.

Je ťažké hovoriť nie, ak my sami to „NIE“ nevieme prijať a berieme ho ako odmietnutie celej našej osoby. A toto naozaj nie je ľahké brať s pokojom a tak, že to s nami nezamáva. Sme zvyknutí brať to vzťahovačne. Áno, chce odvahu začať meniť naučené. Zariskovať a urobiť to inak.

Na druhej strane sú tu aj následky nedostatku sebalásky. Aké sú?

Nedostatok sebalásky sa môže prejaviť prílišnou tendenciou prispôsobiť sa či vyhovieť inému, potláčaním seba, obranným správaním, nedostatkom porozumenia, potrebou mať stále pravdu, prílišným sebapresadzovaním, neschopnosťou uzatvárať dohody, nespoľahlivosťou, závislým správaním, neschopnosťou byť sám, niekedy aj patologicky, duševnou poruchou či poruchou osobnosti. Závisí od miery, nakoľko veľký tento deficit je.

Kontrolná otázka bude časom znieť, ako zistíme, že sa máme naozaj radi? Že sme niečo v sebe zmenili a niekam sa posunuli?

Myslím si, že sa to odráža v našom celkovom životnom pocite a vzťahovaniu sa k svetu a ľuďom. Sebaláska je spojená aj s dôverou, že svet je dobrý, máme v ňom svoje miesto a prežívame radosť zo samotného bytia. Zrazu zistíte, že sa neobviňujete za každú chybu, ste hodný lásky, dovolíte si povedať svoj názor, zraňujúca kritika vás už nepoloží na lopatky a nevyvolá žiadne pochybnosti. Emócie si dovolíte prežívať v celom spektre, aj tie negatívne, ktoré ste predtým v sebe popierali. Ucítite väčší súlad a menej napätia. Možno prídete o nejaké vzťahy, lebo ľudia nás nejako poznajú a naša zmena sa im nemusí páčiť, ale aj to je v poriadku. Nemusia nás mať radi všetci, aby sme si dali právo na existenciu.

Do akej miery je dôležitý vnútorný dialóg a vnútorný hlas, ktorý by nás mal viesť?

Vnútorný hlas sa musíme naučiť rozlišovať od hlasu vnútorného kritika, ktorý často zahŕňa množstvo zákazov a presvedčení, ako sa treba správať, čo je správne a hodnotné. V skutočnosti to môže byť odlišné od toho, ako to v hĺbke duše prežívame. Buďte odvážni, slobodnejší a prevezmite iba tie, ktoré vám dávajú zmysel. Zrazu budete tieto zásady oveľa ochotnejšie dodržiavať. Pretože čím jemnejšie máme vnímanie samých seba, tým skôr začneme počúvať intuíciu.

„Ak chceš zmeniť ostatných, zmeň najskôr sám seba.“ Dá sa povedať, že z našej zmeny bude časom profitovať aj okolie?

Určite áno. Budeme oveľa transparentnejší a zrozumiteľnejší. Dokážeme viac počúvať, rozumieť iným aj sebe, formulovať svoje potreby. V krátkosti môžem povedať, že naše vzťahy budú smerovať k väčšej autentickosti. A autentickosť je kvalita, ktorá prináša do vzťahov oveľa viac živosti a zmyslu. Zároveň budeme lepšie „vybavení“ na život vo vzťahu, ale, paradoxne, aj oveľa schopnejší zvládať samot

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 14:15