Toto všetko môžete zažiť pri orgazme.dreamstime
StoryEditor

Halucinácie, kýchanie či plač: Toto všetko môžete zažiť pri orgazme

06.01.2023, 19:00
Vzťahy

Orgazmus je fascinujúci jav, ktorý je aj napriek mnohým zaujímavým zisteniam stále opradený rúškom tajomstva. Vedeli ste o tom, že pri orgazme môžete mať halucinácie, kýchať alebo dokonca plakať? Pozrite sa, aké najčudnejšie príznaky môže vyvolať orgazmus.

Pre väčšinu z vás je orgazmus najmä o potešení, relaxie a uvoľnení. Jeho typickými prejavmi sú celotelové a panvové sťahy, návaly tepla, zvýšený tep alebo ťažšie dýchanie. Odpovede tela na sex sú však zložité a predovšetkým rôznorodé. Podľa vedcov sa totiž pri orgazme môžu u niektorých mužov a žien vyskytnúť aj jeho vedľajšie účinky, ako napríklad halucinácie, kýchanie či plač. Pozrite, aké najčudnejšie príznaky je schopný vyvolať orgazmus. Zažili ste už niektorý z nich aj vy?

Plač

Zažívate po dosiahnutí orgazmu pocity smútku, úzkosti, rozrušenia či dokonca plač? Podľa vedcov sú to bežné príznaky stavu nazývaného posexuálne blues. Vyskytujú sa najmä v stabilných vzťahoch a niektoré štúdie naznačujú, že tento jav môže byť dedičný.

Halucinácie

Pocity, ako by ste sa vznášali, opustili svoje telo či lietali nie sú pri dosahovaní orgazmu ničím nezvyčajným. V niektorých výskumoch totiž ženy priznali, že sa vďaka partnerovi dostali doslova do iného sveta a zažili rozšírenú sexuálnu reakciu alebo pocit déjà vu.

Kýchanie

Spojenie kýchania a orgazmu sa datuje už do roku 1900 a ak vám to príde smiešne či nemožné, opak je pravdou. Odborníkom sa totiž za tie roky podarilo zistiť, že po orgazme sa môže u človeka aktivovať jedna časť parasympatického nervového systému a spustiť iný proces, ktorý spôsobí kýchanie.

image

Zažili ste niektorý z týchto vedľajších účinkov orgazmu aj vy?

dreamstime

Záchvaty

Jedným z najstrašidelnejších vedľajších účinkov orgazmu je orgazmolepsia, a teda forma reflexnej epilepsie po orgazme. Prvýkrát bola zaznamenaná u tehotnej ženy, u ktorej sa záchvaty objavovali aj po pôrode, častokrát bezprostredne po vyvrcholení. Ďalší pacient mal napríklad epileptické záchvaty vyvolané masturbáciou a sexuálnymi fantáziami.

Bolesť

Niektoré ženy môžu pri orgazme pociťovať aj fyzickú bolesť, pričom pri pohlavnom styku ju nemusia cítiť. Tento jav sa však týka aj mužov, a to najmä tých, ktorí trpia chronickou chorobou prostaty.

Bolesť hlavy

Existuje niekoľko dôkazov o tom, že silná bolesť hlavy môže byť vyvolaná aj vyvrcholením. Väčšinou trvá od niekoľkých minút až do troch hodín, pričom zmierniť ju môžete len pomocou medicíny.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 18:13