Počítač a hry ničia partnerské vzťahy, vďaka čomu sa tak ženy stávajú počítačovými vdovami.dreamstime
StoryEditor

Virtuálne hry sú najväčšími zabijakmi vzťahov: Pozrite sa, či nepatríte k počítačovým vdovám aj vy

31.12.2022, 11:00
Vzťahy

Podľa výskumov hráva počítačové hry až tri štvrtiny Slovákov, z čoho najaktívnejší sú najmä mladí muži a otcovia rodín, nie tínedžeri. Ženy tak sledujú svojich partnerov, ako celé dni presedia pred obrazovkami, nevenujú sa svojim deťom a strácajú intímny kontakt. Poznáte to aj vy? Pozrite sa, či náhodou nepatríte k počítačovým vdovám.

Muži v počítačových hrách strácajú to, čím nechcú byť, a naopak sa stávajú tými, ktorými by možno byť chceli. Dôvodom je aj fakt, že v hrách majú moc, silu, úžasné schopnosti, peniaze a priazeň žien. Je to pre nich forma relaxácie, kompenzácia toho, čo sa im v reálnom živote nedostáva a predovšetkým útek pred povinnosťami či radosťami. Najhoršie na tom je, že mnohí z nich z toho nevyrastú a hranie hier sa tak stane bežnou súčasťou ich života, a teda aj partnerských vzťahov. Trávi aj váš partner na počítači veľa času? Stíha sa venovať vám aj deťom? Prestali ste spolu komunikovať, intímne sa zbližovať alebo zažívať nové veci? Pozrite sa, či náhodou nepatríte k počítačovým vdovám.

image

Muži prestanú tráviť čas so svojimi partnerkami, postupne priberajú a zabúdajú žiť reálny život.

dreamstime

Život počítačovej vdovy

Závislosť na hrách je považovaná za jednu zo závislostí, ktorá má podobne ako iné značne negatívne dopady partnerské vzťahy. Viete, ako vyzerá život počítačovej vdovy? Predstavte si, že váš muž s vami síce žije, no doma je prítomný len fyzicky a nie duchom. Je totiž imaginárnou postavou v hrách, ktoré hrá. Po príchode z práce domov si sadne za počítač a hrá neskoro do noci, pričom doma neurobí vôbec nič. Po nejakom čase si začnete všímať, že pribral, hrbí sa, chodí v jednom tričku a teplákoch, nemá žiadne stravovacie návyky a niekedy zabúda aj na sprchu. Prestali ste spolu chodiť na výlety, hrať sa po večeroch stolné hry s deťmi a na posledné intímne spojenie si už ani nespomeniete. Síce je váš partner presvedčený o tom, že je všetko v poriadku, vy sa odrazu cítite ako vdovy. Zažívate niečo podobné aj vy? Vyriešiť to môžete takto.

Riešení je viacero

Ak svojho partnera milujete a neviete si predstaviť, že by ste sa mali rozhodnúť pre odlúčenie, môžete váš vzťah upevniť napríklad zdieľaním jeho záľub. To znamená, že si s ním občas zahráte jeho obľúbenú hru v domnienke, že s ním konečne strávite aspoň nejaký čas. To je však len dočasné riešenie, pretože postupne tak partnera môžete v hraní len viac podporiť, čo samotnému vzťahu neprinesie žiadny prospech. Ďalším riešením je komunikácia. Snažte sa mu vysvetliť, ako všetko prežívate a opýtajte sa ho, či hodlá niečo zmeniť. Ak nepomôže ani to, zájdite spolu za odborníkom. Ten napokon posúdi, či má váš vzťah ešte zmysel a partner sa túži so závislosti vyliečiť alebo by ste prestať strácať čas a rozísť sa čo najskôr.  

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 12:59