Platonické vzťahy sú novodobým trendom.Pexels
StoryEditor

Nová doba so sebou prináša aj nový druh vzťahu - platonický! Má to však svoje za aj proti

24.10.2022, 18:00
Vzťahy

Za posledné roky sa vrece roztrhlo s rôznymi zväzkami, do ktorých partneri dobrovoľne vkročia. Manželstvo už nie je tým, čím bývalo a páry sa snažia vzťah okoreniť, ozvláštniť, vniesť do neho trošku netradična. Stereotyp je to, čo vzťahy, najmä tie dlhoročné, zabíja. Polyamória, otvorené vzťahy, takzvané vzťahy na „divoko“. S týmito typmi vzťahov ste sa už určite stretli. Táto doba však prináša nový trend a tým je platonické partnerstvo.

Pokojne popustite uzdu fantázii a skúste popremýšľať, co so sebou tento druh vzťahu prináša. Budete však prekvapení, aké jednoduché to je.

Platonický vzťah

V platonickom vzťahu ide o súžitie dvoch ľudí, ktorí spolu zdieľajú jednu domácnosť, ba dokonca aj financie. Vychovávajú spoločné deti a vedú naoko úplne normálny a bežný život, ako takmer každý pár, ktorý poznáte. Ale, má to svoje ale…a tým je, že tento vzťah je skôr založený na ráciu. Obaja vedia, že vzťah je pre nich istým spôsobom výhodný, že majú voči sebe vzájomný rešpekt a úctu, no chýba v ňom zásadná vec. A tou je romantika, respektíve akékoľvek gestá s ňou spojené.

Rozhodnutie z rozumu

Stále neviete, ako sa k takémuto vzťahu dopracovať? V tomto type vzájomného fungovania sa môžu ocitnúť najmä ľudia, ktorí si dlhodobo nevedia nájsť partnera pre život. Ich túžba po rodine je však silná a tak sa rozhodnú založiť si ju s niekým, ku komu síce nič necítia, no veľmi dobre si rozumejú a ich vzťah je harmonický. V podstate vedú úplne identický partnerský život ako väčšina z vás, no bez vášne a strhujúcej a častokrát až dych berúcej lásky. Isteže, každý túži milovať a byť milovaný. Ale keď to nejde, prídu na rad rozhodnutia z rozumu a toto môže byť jedným z nich. Dôležitým faktorom v týchto vzťahoch je aj to, že partneri sa navzájom nepriťahujú.

Striktné pravidlá

Tak, ako manželstvo vám už zo svojej podstaty dáva jasné mantinely, ktoré sa jednoducho neprekračujú, aj v tomto vzťahu je nevyhnutné nastaviť si jasné pravidlá. V prvom rade je potrebné si zadefinovať, ako budú vystupovať na verejnosti. Či sa budú zúčastňovať spoločných akcií či osláv ako pár, hoci trošku nezvyčajný, alebo každému na rovinu povedia, ako sa veci majú. Druhou zásadnou otázkou je bývanie a a tiež výdavky. Kým niekto chce naozaj fungovať v tomto vzťahu otvorene a zdieľať aj spoločné financie, iní si túto časť riešia každý po svojom. A poslednou, no nemenej dôležitou otázkou je sex. Obom je jasné, že spolu im to klapať nikdy nebude, keďže medzi nimi nefunguje chémia a ich vzťah je vyslovene platonický. Niektoré ženy s mužmi otvorene hovoria o svojich milencoch a naopak, no v iných vzťahoch toto je a navždy zostane tabu. Nech si síce robí každý čo chce, potrebuje a uzná za vhodné, no nech o tom radšej mlčí.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. júl 2024 23:35