Nenechajte sa ovládať hnevom.
StoryEditor

Ako zvládnuť vypäté emócie? Návod čo robiť, keď vás ovládne hnev či stres

18.10.2022, 15:00
Vzťahy

Niekedy sa nám stane, že nám začnú veci vypadávať z rúk. Mobil, kľúče, hrnček. Cítime sa oslabení a energia pracuje proti nám. Bohužiaľ niktorým sa stáva denne, že podľahnú negatívnym emóciám. S takýmto vypätím treba vedieť narábať a nenechať sa negatívnymi energiami vykolajiť.

Počítanie do desať

Pri akejkoľvek emócii je dôležité dýchanie. Ak sa sústredíte na svoj dych, na to, ako vám bije srdce aako sa vám dvíha hrudník, upokojenie príde postupne aprirodzene. Možno to bude znieť ako rada dieťaťu, ale tzv. počítanie do desať, kým niečo urobíme, naozaj funguje. To znamená, že pokiaľ sa cítime neisto, máme strach, hnev, smútok či inú silnú emóciu, ktorá by mohla vyvolať vlnenie, zastavme sa. Skúsme si sadnúť, či iba uprieť zrak na niečo vdiaľke. A v tichu počítať. Stačí pár čísiel a naša myseľ sa upokojí. A emócie sa odrazu zdajú úplne prehnané.

Sústredenie na vôňu alebo farbu

Ak máme pocit neistoty, alebo vnímame veľkú silu, ktorú nemáme úplne pod kontrolou, je lepšie sa posadiť askúsiť sa sústrediť na vôňu či farbu. Vôňa dokáže emočne upokojiť myšlienky, atým aj celkové vnímanie. Farba zas pôsobí veľmi dobre na náš zrak, ktorý je denne vyčerpávaný množstvom podnetov. A tak sa aj pocitovo budeme cítiť pokojnejšie.

Upokojujúce teplo

Teplo pôsobí veľmi upokojujúco na naše zmysly. Teplá deka, sveter či objatie sú skvelou cestou kupokojeniu našich zmyslov.

Eliminovanie zvukov

Podprahové zvuky ako digestor, práčka, filter v akváriu, nabíjanie počítača. Všetko šumenie môže znásobovať aj naše pocity, keďže ide ovibrácie zvukov. A tak ich stlmením, prípadne navodením príjemnej atmosféry pomocou melódie, dokážeme naše city dostať pod kontrolu.

Vplyv svetla

Svetlo je veľmi silná súčasť nášho vnímania všetkého. Ovplyvňuje nielen naše vnímanie farieb, kontrastov, tvarov, veľkostí objektov. Jeho intenzita priamo pôsobí na našu citlivosť. Kontrola osvetlenia dokáže pomôcť pri našom upokojení.

Liečivé objatie a bozk

Najlepším liekom pre deti na upokojenie emócií je objatie abozk. Bozk na čelo dokáže dať nielen lásku, ale aj pocit ochrany a sily. Srdce na srdce. Započúvanie sa do tlkotu srdca toho druhého. Teplo. Vôňa. Zavreté oči. Farba lásky

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 16:54