Doprajte si aj po rokoch vzťahu vášnivé bozky.pexels
StoryEditor

Bozkávanie sa po rokoch vytráca zo vzťahu: Zmeňte to, tieto dôvody stoja za to!

30.11.2022, 09:21
Vzťahy

Spomínate si ešte na vaše začiatky vzťahu? Nevedeli ste sa od seba odlepiť. Nebolo pre vás nič prirodzenejšie ako sa s partnerom bozkávať. Veľa a všade. Bozkávanie ako také je intímnym momentom medzi dvoma ľuďmi a zároveň vám častokrát veľa napovie o vzájomnej chémii a náklonnosti. A povedzme si úprimne, kto by ho nemal rád? Prečo potom po rokoch zo vzťahov vášnivé bozky takmer úplne vymiznú?

Práve bozkávanie sa stalo predmetom štúdie, ktorej sa zúčastnilo niekoľko desiatok dobrovoľníkov, ktorí čo to zo svojho súkromia prezradili. Zároveň potvrdili v mnohých prípadoch zaujímavé informácie.

Bozkávanie ako radar

Účastníci štúdie uvádzajú zaujímavý fakt, že v období randenia pre nich bozkávanie nehrá dôležitú úlohu v sexuálnom vzrušení a skôr ho vnímajú ako indikátor toho, či sú s partnerom navzájom kompatibilní. Dokonca to môže byť pre nich ukazovateľ, či sa chcú vo vzťahu posunúť ďalej. To je dôvodom, prečo sa v začiatkoch vzťahu venujete bozkávaniu veľmi intenzívne.

Kedy prichádza zlom?

Na začiatku vzťahu je vám jedno, či ste sami alebo v spoločnosti. Jeden druhému opätujete vrúcne bozky, no v momente, keď sa rozhodnete pre spoločné bývanie, alebo dokonca rovno skočíte do manželstva, prichádza zlom. Podľa istej sexuologičky z Chicaga je to prirodzená reakcia. Biologická túžba po bozkoch sa vytratí v momente, keď zistíte, že konkrétna osoba je pre vás tá pravá. Bozkávanie už nemá ani takú intenzitu a už vôbec nie „príchuť“, akú pre vás malo ešte nedávno.

Bozkávať sa oplatí

Bozkávanie by ste však zo svojich partnerských životov rozhodne nemali nechať len tak vymiznúť. Práve naopak. A nehovoríme o letmej puse pri odchode a príchode z práce! Počas vášnivého bozkávania sa uvoľňuje hneď niekoľko hormónov. Dopamín, ktorý navodzuje príjemné pocity, oxytocín, vďaka ktorému bude aj váš vzťah stabilnejší a pevnejší a v neposlednom rade testosterón, ktorý zvyšuje chuť na sex. Podľa sexuológov sú toto opodstatnené dôvody, prečo by sa páry, najmä tie dlhoročné, mali oveľa viac bozkávať. Určite to bude chcieť trošku odvahy a cviku, vrátiť sa do starých čias, no určite to stojí za to a váš vzťah to môže veľmi príjemne oživiť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 15:30