V manželstve sa dočkáte nejednej krízy. Niektorí to ustoja, iní skončia pred rozvodovým súdom.pexels
StoryEditor

Siedmy rok v manželstve je kritický, no ani potom to nemáte vyhraté. Vieme, ako to ustojíte

24.09.2022, 18:00
Vzťahy

Každý, kto je v manželskom zväzku, by vedel rozprávať o tom, že to ani zďaleka nie je prechádzka ružovou záhradou. Turbulentné obdobia striedajú tie pokojné, a keď už máte pocit, že vás nič nemôže prekvapiť, príde rovno horská dráha a vy neviete, čo vás čaká za nasledujúcou zákrutou. Tisíckrát ste iste počuli o tom, že siedmy rok je v manželstve najkritickejší, no ak si na jeho konci vydýchnete, že ste to ustáli a už vám nič nehrozí, ste na omyle.

Niektoré manželstvá sú v kríze od začiatku do konca, ktorý väčšinou končí rozvodom. Nielen siedmy, ale ani tretí či piaty rok pre spoločné nažívanie nebude práve ideálnym.

Tretí rok bez ružových okuliarov

Čo si budeme hovoriť. Vášeň v spojení s ružovými okuliarmi hrá vo vzťahoch dôležitú úlohu a vy počas prvých rokov prehliadate nedostatky, ktoré váš partner má. A aj on prehliada tie vaše, aby ste si nemysleli... No aj napriek tomu vás miluje. Po troch rokoch však prichádza prvé vytriezvenie. S najväčšou pravdepodobnosťou viete o sebe presne toľko, koľko potrebujete na to, aby ste mali chuť občas zbaliť kufre. Dokonca sa v treťom roku častokrát najmä bezdetné manželstvá končia. Je to akýsi odchod z kratšej cesty. Ak však tento kritický bod ustojíte a rozhodnete sa teda v dobrom aj zlom pokračovať v manželstve, všetky poznatky, ktoré ste o tom druhom doposiaľ nazbierali môžete využiť vo svoj prospech. A v prospech vášho ďalšieho spoločného života.

Piaty rok v znamení rutiny

Áno, áno. V piatom roku manželstva sa už o slovo hlási stará známa zabíjačka vzťahov – rutina. Začínate rozmýšľať o tom, či má takto vyzerať váš život, či to ešte niekedy vôbec bude iné. Či ešte prídu motýliky v bruchu a iskrenie, ktoré medzi vami a partnerom bolo kedysi dávno. Dokonca máte pocit, že to bolo tak dávno, že to ani nemôže byť pravda. Navyše, ak už sú vo vzťahu deti, máte o kolotoč postarané. Deti, práca, povinnosti a jeden na druhého máte žalostne málo času. Stali sa z vás rodičia a ste v podstate unavení z celého života a z jeho jednotvárnosti. Určite máte častokrát pocit, že strácate nielen jeden druhého, ale aj samy seba. Kto tento rok prečká bez podania rozvodových papierov síce nemá vyhraté, no má pred sebou minimálne vidinu lepších a stabilnejších rokov v kruhu svojej rodiny. A verte, že prídu. Aj z tých detí, ktoré dnes spia tak 5 hodín počas noci, sa stanú skvelí parťáci a vy sa ani nezdáte a dáte ich na prvú prespávačku k starým rodičom a vy sa vyberiete na rande ako kedysi.

Siedmy rok vám nič nedaruje

Počas siedmeho roku idú spolu ruka v ruke nuda, rutina a v neposlednom rade aj krízy ostatných rokov, ktoré na vás doľahli. Slovo vášeň je vám cudzie, teda pokiaľ ju nehľadáte v náručí niekoho iného, čo žiaľ nie je nič ojedinelé. Samy v sebe cítite, že už nemáte ani chuť, ani silu riešiť problémy, ktoré máte. Jediné, po čom túžite, je mať svätý pokoj. Isteže k partnerovi cítite istý druh lásky, ale teda je to na míle vzdialené od toho, čo by ste chceli a potrebovali cítiť k človeku, s ktorým máte zostarnúť. Hovorí sa, že siedmy rok je kritický a fakt je ten, že o rozvody v tomto období nie je núdza. Zároveň sa však hovorí, že kto ustojí tento rok, s najväčšou pravdepodobnosťou sa pred rozvodovým súdom už neocitne.

Máte vyhraté? To rozhodne nie

Prežili ste to. Ste stále spolu. Teraz. Netešte sa predčasne. Hoci ste prežili údajne tri najkomplikovanejšie roky, ktoré môžu vo vzťahu prísť, stále nie ste za vodou. Manželstvo je nevyspytateľné. Nikdy neviete, ktorá kríza ho dobehne. Nezabudnite ani na krízu stredného veku. Najmä páni v tomto období chytajú druhý dych a majú tendenciu si svoju silu a mužnosť dokázať aj mimo manželskej spálne. Ak sa celý váš svet točil okolo detí, ktoré sa už osamostatnili, zrazu môžete cítiť, že váš vzťah nie je naplnený, a to je ďalší z dôvodov, prečo sa manželstvá končia aj vo vyššom veku. Práve preto by ste ani počas rokov, keď sú deti malé, nemali zabúdať jeden na druhého. Pestujte si spoločné aktivity, snažte sa o spoločné zážitky. Práve o to sa budete môcť oprieť vo chvíľach, keď to bude najhoršie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
10. apríl 2024 02:24