Ste si s partnerom podobní? Využite to vo svoj prospech.pexels
StoryEditor

Rovnaká mimika, návyky či obľúbené jedlá. Pozrite sa, prečo si s partnerom začnete byt po čase podobní

11.09.2022, 15:00
Vzťahy

Máte niekedy pocit, že ste si s partnerom až príliš podobní? Nebojte sa, nemusí to znamenať, že ste súrodenci alebo vzdialená rodina. Jednoducho, keď spolu ľudia dlho žijú, majú tendenciu sa jeden druhému čím ďalej, tým viac podobať. Pozrite sa, ako to môžete využiť vo svoj prospech.

Znie to síce zvláštne, no je to tak. Partneri, ktorí spolu žijú dlhšiu dobu, sa začínajú na seba podobať a preberajú rysy jeden od druhého. Keď si to tak vezmete, dáva to v podstate zmysel. Ak predsa žijete v rovnakom prostredí, máte podobné záujmy, koníčky, jete dokonca rovnaké jedlo, nevedomky napodobňujete výrazy a mimiku svojho partnera, sami si vytvárate podobnosť. Niektoré dvojice spolu možno priberajú, iné sú aktívne a športujú.  Vedci však zistili, že nejde len o to, ako dlho spolu žijete. Prišli totiž na to, že domnienka „protiklady sa priťahujú“ nie je pravdivá.  

Podobnosť si vyberáte sami

Áno, možno máte občas pocit, že ste s partnerom úplne odlišní, no myslíte si, že by vás tak veľmi priťahoval niekto, s kým nemáte nič spoločné? Pravdepodobne nie. Ľudia majú totiž tendenciu zoznamovať sa s náprotivkami, ktoré vyšli takpovediac z rovnakého základu ako oni a žijú podobným spôsobom. Čo to znamená? Keď hľadáte potenciálneho partnera, pozeráte sa po niekom, kto s vami bude môcť zdieľať vaše koníčky, záujmy či názory. Práve z tohto dôvodu sa vo väčšine prípadov zoznámi športovec so športovcom alebo komik s komikom. Vedci preto tvrdia, že nejde len o to, že sa začnete na seba podobať len kvôli spoločne strávenému času. Podľa nich si svojho partnera, ktorý je vlastne rovnaký ako vy, hľadáte už vo fáze zoznamovania. Samozrejme, postupom času prevezmete od svojej polovičky aj ďalšie rysy a túto skutočnosť by ste rozhodne mali využiť.  

Využite to vo svoj prospech

Či už chcete alebo nie, osoba, s ktorou trávite veľa času, vás vo veľa veciach dokáže ovplyvniť. Ako využiť túto skutočnosť vo svoj prospech? Bohužiaľ, mnohé páry  medzi sebou nepreberajú len tie dobré, ale aj zlé veci. Vidieť to môžete najmä v strave. Ak žijete s niekým, kto si nevie odpustiť vyprážané a sladké jedlá, pravdepodobne sa s ním skôr či neskôr dáte na túto cestu. Práve preto by ste si mali hneď na začiatku vzťahu jasne určiť pravidlá životného štýlu. Ak napríklad radi športujete, no váš partner nie, nemali by ste sa toho vzdávať, ale skúsiť na aktivity naviesť aj svoju polovičku. Naopak, ak by ste chceli od svojho partnera preberať len to dobré, musíte si ho začať viac všímať. Keď sa vám páči, ako zostáva pokojný v krízových situáciách, sprchuje sa každé ráno ľadovou vodou, skvele varí alebo sa vie naozaj od srdca zasmiať, skúste sa o to isté posnažiť aj vy. Nejde však o to, že ho budete napodobňovať, len si uvedomíte, ako veľmi ho v niektorých veciach obdivujete. Nebojte sa, postupne sa vám aj tie dobré veci odstanú pod kožu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 06:16