Aromantik netúži po romantickom vzťahu, no sexu sa neštíti.unsplash
StoryEditor

Nemá záujem o romantický vzťah či láskyplné gestá: Zistite, či náhodou nerandíte s aromantikom

17.03.2023, 06:00
Vzťahy

Keďže sa rebríček sexuálnych orientácii neustále rozširuje o nové a doteraz neznáme typy, je dôležité spomenúť aj tie, ktoré spadajú k obvyklejším prípadom. Jedným z nich sú aj ľudia, ktorí nemajú záujem o romantický vzťah, no o sex stoja. Zistite, či náhodou nerandíte s aromantikom a ako ho spoznáte.

Asexuál je človek, ktorí vyhľadáva a udržuje partnerský vzťah, ale necíti potrebu mať sex. Naproti nemu je aromantik, ktorí o sex stojí, no so svojim partnerom sa snaží udržiavať skôr priateľský než romantický vzťah. Možno ste sa už aj vy stretli alebo dokonca randíte s niekým, kto nemá záujem o vzťah alebo potrebuje určité podmienky na to, aby istú dávku romantiky zniesol. Pravdepodobne patrí k aromantikom, ktorí v podstate nedokážu rozlišovať jednotlivé druhy príťažlivosti, pretože im nerozumejú. Niektorí dokonca k láske cítia odpor. S takýmto prejavmi ste sa však mohli stretnúť ešte predtým, než ste počuli o aromantickosti. Totiž, už dlhé roky sa medzi nami pohybujú ľudia, ktorí chcú mať sex, ale v predstavách naplneného života sa u nich jednoducho romantický vzťah nenachádza.

Spoznať ho je ťažké

Aromantikov je niekedy veľmi ťažké spoznať na prvý pohľad. Mnoho z nich totiž tají fakt, že o romantický vzťah nestoja, pretože sa boja, že by to spoločnosť nepochopila. Aromantik jednoducho cíti, že vo vzťahu nemôže byť nikdy šťastní. Zamilovanie musí často pred rodinou či blízkymi predstierať. Takýto človek sa nedokáže vcítiť do romantických filmov či kníh alebo sa platonicky zamilovať do hlavného hrdinu. Zároveň nikdy nezažil, aké je to cítiť motýliky v bruchu, chvenie či príjemné pocity, napríklad pri bozkávaní. Aromantika môžete spoznať aj podľa toho, že vám nedokáže dať jasný signál v tom, čo k vám cíti a takisto neodpovedá na vaše romantické gestá, aj keď s vami môže cítiť hlbšie spojenie. Zaujímavosťou je, že takýto človek nežije single život bez kontaktu s druhými ľuďmi, ale naopak sa snaží udržiavať bežné vzťahy, ako rodinné, súrodenecké, priateľské či sexuálne.

image

Aromantika nie je ľahké spoznať.

unsplash

Aromantik dokáže mať vzťah, no nie bežný

Rovnako ako každý, aj aromantik má rozdielnu mieru potreby intimity. Niektorí aromantici napríklad dokážu nadviazať romantický vzťah, udržiavať ho či založiť si rodinu, no bez romantiky. Niekedy sa dokonca stáva, že ako takú lásku k partnerovi pocítia, no je to veľmi zriedkavé. Dôležité však je to, na čom sa svojou polovičkou dohodnú. Ak ich partnerovi nevadí, že spolu nebudú chodiť na rande či zdieľať spoločnú domácnosť, je viac než pravdepodobné, že takýto vzťah vydrží. Zdá sa vám, že žijete v partnerskom vzťahu s aromantikom? Pokiaľ vám na ňom záleží, skúste sa o danom probléme porozprávať, vyjasnite si, aké máte očakávania či životné hodnoty. Ak sa spolu dokážete dohodnúť, váš vzťah nemusí byť stratený.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 11:21