Niektorí muži sú citovo neprístupní.
StoryEditor

Od filofóba sa lásky rozhodne nedočkáte, má z nej strach: Spoznať ho môžete podľa týchto znakov

08.12.2022, 14:50
Vzťahy

Po láske a zamilovanosti túži takmer každý. Mnohí si bez nej dokonca nedokážu predstaviť život, no existujú ľudia, pre ktorých je nočnou morou. Ak ste nedávno stretli človeka, pri ktorom máte pocit, že s vami nedokáže vytvoriť citové puto, pravdepodobne ste narazili na filofóba. Prezradíme vám, ako ho spoznáte.

Keďže sa mnohí od narodenia snažia nájsť pravú lásku na celý život, možno niekomu príde zvláštne a nevídané, že existujú ľudia, ktorí sa jej snažia vyhýbať. V takýchto prípadoch hovoríme o filofóbii, teda strachu z lásky. Táto fóbia je tak intenzívna, že je pre nich ťažké, niekedy až nemožné, vytvárať a udržiavať citové putá a láskyplné vzťahy. Niektorí odborníci tvrdia, že filofóbiou trpela aj anglická kráľovná Alžbeta I., ktorá sa nikdy nevydala a stala sa známa ako Panenská kráľovná. Ľudia, ktorí trpia obavami zo zamilovanosti, majú často prekonané psychické traumy, bolesť duše a trpia i samotou, ktorá vyústi do stavu, kedy sa človek snaží partnerským vzťahom vyhnúť za každú cenu. Prezradíme vám, u koho sa filofóbia objavuje najčastejšie.

Traumatické zážitky či opakované zlyhania vo vzťahoch

Filofóbia sa väčšinou prejavuje u ľudí, ktorí si v detstve prešli traumatickými zážitkami. Či už je to domáce násilie, nevery u rodičov, konfliktný rozvod alebo opakované odmietnutie opačným pohlavím v dospievaní. Po takýchto skúsenostiach človeka jednoducho začne ovládať strach z citového puta a podvedome sa tak začne brániť situáciám, v ktorých by sa mohol zraniť. Najčastejšími spúšťačmi filofóbie však bývajú aj zlyhania vo vlastných milostných vzťahoch. Ak sa niekto bráni láske, je dosť možné, že zažil nepríjemný rozchod, odmietnutie alebo zosmiešnenie na verejnosti.

image

Filofóbia vzniká u ľudí, ktorí si prešli traumatickým zážitkom v detstve či odmietnutím.

unsplash

Láska neprináša nič pekné

Spoznať filofóba môžete veľmi ľahko. Málokedy totiž stretnete človeka, ktorý by mal taký odpor k láske. Keďže zamilovanosť je stav, kedy strácate pôdu pod nohami, filofób sa jej musí vyhnúť, inak by stratil svoju individualitu a kontrolu nad vecami. Ak sa zaľúbite, necháte sa niesť na vlne emócii, nasadíte si ružové okuliare a prehliadate riziká. Naopak človek, ktorý odmieta lásku, nikdy nič podobné nedokáže pripustiť. Nemôže sa zamilovať, pretože by necítil šťastie, ale panickú úzkosť ako tieseň, tlak na hrudi, problémy s dýchaním, silné búšenie srdca či potenie. Ak sa filofób náhodou dostane do vzťahu, nemyslí si, že by mohol mať uspešný koniec. Neinvestuje doň energiu ani čas. Svojho partnera vidí len v kritickom svetle, nerobí kompromisy, obviňuje ho a všetko vidí negatívne. Vďaka takémuto správaniu ho napokon jeho polovička veľmi rýchlo opustí. Práve tento moment mu potvrdí jeho presvedčenie, že láska neprináša nič pekné.   

Liečba je náročná, no nie nemožná

Keďže je filofóbia druhom sociálnej fóbie, jej liečba je náročná. Pre ľudí, ktorí ňou trpia, je však veľmi dôležité, aby si priznali, že existuje. Ak to dokážu, pomôcť im môže aj to, že sa prestanú stretávať s ľuďmi, ktorí takisto odmietajú lásku a zažijú korektné vzťahy, ktoré vydržia. Takisto by sa filofobici mali snažiť, aby prestali žiť v minulosti a zabudli na negatívne skúsenosti spojené s láskou. Úzkosť však môžu kontrolovať aj vtedy, ked budú s partnerom komunikovať o svojich strachoch a obavách. Iba tak môžu aj iný porozumieť ich reakciám či správaniu a znížiť ich emocionálny stres.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
30. apríl 2024 15:38