Po rozchode by ste si mali dať pauzu, inak nebudete pri novom partnerovi nikdy šťastná.pexels
StoryEditor

Zo vzťahu do vzťahu by ste chodiť nemali. Aká dlhá má byť medzi partnermi pauza?

25.07.2023, 13:00
Vzťahy

Ukončenie vzťahu je vždy veľmi náročný proces, či už po psychickej alebo fyzickej stránke. Aj keď obaja partneri prídu na to, že to bolo najlepšie rozhodnutie, napriek tomu to bolí. Keďže sú vaše city zranené, môže sa stať, že vám začne chýbať niekoho blízkosť, a tak sa rozhodnete ísť do nového vzťahu priskoro. To by ste však rozhodne nemali robiť.

Nielen rozchod, ale samotné rozhodovanie je veľmi ťažké. Obaja zvažujete pre a proti a napokon usúdite, že bude najlepšie ísť od seba. Každé odlúčenie bolí, to je jasné, dokonca môžete začať uvažovať, či ste spravili dobre alebo nie. Najhoršie na tom však je, že vaše city sú zranené, váš partner vám začne chýbať, budete túžiť po vašich rozhovoroch, spoločne strávených chvíľach, objatiach alebo bozkoch.

Tak či onak, prepadne vás samota, ktorá vás stiahne, no vy ju nebudete vedieť psychicky zvládnuť. V takomto prípade sa uchýlite k hľadaniu nového partnera. Mali by ste si však dať pozor, pretože zo vzťahu do vzťahu by ste rozhodne nemali chodiť. Prezradíme vám, aká dlhá by mala byť pauza medzi jednotlivými partnermi.

Dopriať si pauzu

Spomenuli sme, že práve samota býva často príčinou nerozvážnych rozhodnutí, a teda aj rýchlemu skočeniu do nového vzťahu. Mali by ste si uvedomiť, že to nie je správne. City, ktoré v takýchto chvíľach pociťujete, potrebujú čas na upokojenie. Po rozchode by ste sa mali snažiť nájsť rovnováhu a predovšetkým samých seba. Okrem samoty vám môže chýbať aj opora, láska alebo pomoc s deťmi, ktoré vám zostali v starostlivosti. Samozrejme, je ťažké zostať sám, no všetko sa dá zvládnuť a verte či nie, pauza vám pomôže.

Zvyknúť si na nové pravidlá

Netreba zabúdať ani to, že ukončením dlhoročného vzťahu netrpí len partner, ale aj rodina. Či už zostanete sami alebo s deťmi, v domácnosti si musíte nastaviť nové pravidlá a zvyknúť si na nové fungovanie. Možno vám partner pomáhal v starostlivosti o deti, robil domáce práce alebo vás vozil do obchodu, aby ste nemuseli nosiť ťažký nákup. Teraz je všetko na vás. Pauza vám aj v tomto ohľade môže pomôcť zvyknúť si na nový poriadok.

Ak máte deti, namiesto hľadania nového partnera by ste sa mali radšej venovať im. Potrebujú totiž vedieť, že nestoja za rozchodom a že ich obaja rodičia milujú rovnako ako predtým. Aká dlhá by mala byť teda pauza medzi partnermi?

Týždeň, mesiac či rok?

Vzťahy nekončia len rozchodom, rozvodom alebo odsťahovaním, psychicky je to úplne inak. Potrebujete čas na vyliečenie sa zo sklamania, musíte si zvyknúť na nový chod vecí a predovšetkým by ste sa mali snažiť nájsť samých seba. Niektorým stačí mesiac, iných naopak rozchod trápi aj po roku. Vzťahová pauza je však veľmi dôležitá, a preto mnohí odborníci odporúčajú, aby si každý doprial minimálne pol roka liečebnej pauzy. Ak ju však podceníte a po pár týždňoch bude po vašom boku stáť ďalší partner, váš nový vzťah môže byť ovplyvnený tým predošlým.

Nevyliečené rany

Prešlo pol roka či rok, no vy sa stále necítite byť pripravení? Skúste porozmýšľať nad tým, čo robíte zle. Možno si neustále prehliadate staré fotografie, počúvate vaše obľúbené piesne, v hlave si prehrávate radostné chvíle a láskyplné rozhovory. Takéto myslenie a chovanie však predlžuje liečebné obdobie a pre vaše psychické rozpoloženie to nie je zdravé. Skúste si preto uvedomiť, že váš vzťah už skončil, inak nikdy nebudete môcť byť šťastní pri novom partnerovi.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 03:29