S počatím dieťaťa by ste rozhodne nemali čakať.dreamstime
StoryEditor

Najlepší vek na dieťa? Túto hranicu by rozhodne nemali prekročiť nielen ženy, ale ani muži

05.07.2022, 09:00
Vzťahy

Biologické hodiny každej ženy či muža sú nastavené inak. Niektorí túžia po dieťati v mladšom veku, iní chcú počať o čosi neskôr. Viete však, kedy je najlepší vek na potomstvo alebo kedy najneskôr si môžete založiť rodinu? Prezradíme vám, ktorú hranicu by nemali prekročiť muži ani ženy.

Určite ste si už minimálne raz položili otázku, kedy najneskôr si môžete založiť rodinu. V súčasnosti si síce môžete vybrať, kedy chcete mať dieťa, no biologické hodiny neprekabátite ani dnes. S pribúdajúcim vekom totiž plodnosť klesá, ale spomaľuje sa odlišným tempom u žien a u mužov. Čo to znamená? Ak sa s partnerom rozhodnete, že je čas na počatie, pôjdete proti dvom rôznym biologickým hodinám, ktoré vám môžu spôsobiť problémy, ako napríklad neschopnosť otehotnieť. Tento problém trápi veľké množstvo ľudí, no okrem plodnosti môže súvisieť aj so starnutím, zlými návykmi v životnom štýle, dlhodobého užívania hormonálnej antikoncepcie alebo neriešenia závažných chorôb. Najdôležitejšiu úlohu však stále zohráva vek. Zistite, ktorú hranicu by ste nemali prekročiť.

Muži sú na tom o čosi lepšie

Možnosť plodnosti mužov sa pohybuje do veku okolo 40 - 45 rokov, potom postupne klesá. Narozdiel od ženskej plodnosti, ktorá je spojená s vyčerpaním vajíčok, u mužov produkujú semenníky spermie neustále. S neschopnosťou počať preto nesúvisí len nedostatok spermii, predovšetkým záleží na ich kvalite. Síce majú muži viac času na počatie, mať dieťa na poslednú chvíľu rozhodne nie je bezpečné. Okrem veku totiž ovplyvňujú plodnosť aj iné faktory, ako napríklad fajčenie, nadmerná konzumácia alkoholu alebo dokonca neschopnosť mať pohlavný styk. Problém sexuálnej výkonnosti súvisí aj s priberaním, užívaním liekov či srdcovými chorobami. Všetky problémy, ktoré sa vekom zväčšujú, na seba nadväzujú, a preto by ani muži nemali čakať donekonečna.

Plodnosť žien klesá rýchlejšie

Oproti mužom to majú ženy o čosi komplikovanejšie. Rodia sa približne s 250 000 vajíčkami a počas svojho života môžu využiť len to, čo dostali. Telo nie je schopné produkovať viac vajíčok než sú tie, s ktorými sa narodili. Najhoršie na tom je, že do puberty ich bude existovať len niekoľko stoviek tisíc a ďalšie z nich sa uvoľnia prostredníctvom ovulácie. Neschopnosť otehotnieť však nesúvisí len s množstvom vajíčok a ich kvalitou, ale aj zlou životosprávou či starnutím. Plodnosť žien začne klesať od 35. roku života, a to je to teda najneskorší možný vek na počatie dieťaťa. Bohužiaľ, plodnosť žien klesá omnoho rýchlejšie ako u mužov, a preto by ste aj napriek súčasnej dobe nemali so založením rodiny dlho čakať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 14:57