Vedci vypočítali ideálny vekový rozdiel medzi partnermi.dreamstime
StoryEditor

Vedci vypočítali, aký vekový rozdiel medzi partnermi je v poriadku. Je to jednoduchá rovnica

10.06.2022, 09:00
Vzťahy

Hovorí sa, že vek je len číslo. Je to podľa vás pravda? Niektorí ľudia doslova vyhľadávajú starších alebo mladších partnerov, iní vekový rozdiel vo vzťahu neriešia. Aj keď sa budú názory na túto skutočnosť vždy líšiť, existuje veková hranica, pri ktorej majú dvojice vyššiu šancu na prežitie a pri ktorej, naopak, už nie.

Často sa stáva, že tí, ktorí si nájdu o niekoľko rokov mladšieho alebo staršieho partnera, sa len ťažko vyhnú nálepkovaniu spoločnosťou. Mnohí si totiž hovoria, že takýto typ vzťahu nemá šancu vydržať. Myslíte si, že je to pravda? Aj keď je to každého osobná vec, všetci sme jedineční a individuálni. Podľa odborníkov môžu partneri s vekovým rozdielom vytvoriť úspešný a dlhodobý vzťah, ale len po určitú hranicu.   

Je veľký rozdiel, ak si nájde mladšieho partnera žena ako keď má muž mladšiu polovičku. Áno, je to nespravodlivé, no má to niečo do seba. Starší partner vo väčšine prípadov, a to bez ohľadu na pohlavie, má od života už iné očakávania. Samozrejme, vždy treba brať do úvahy povahové črty a schopnosť človeka učiť sa či spoznávať. Naopak mladší partner má vo všeobecnosti ešte potrebu skúmať, objavovať a skúšať. Podľa odborníkov by mali partneri rásť spoločne, no pri väčšom vekovom rozdiele je to viac než nemožné.

Starší muž alebo žena?

Ako sme už spomenuli, nie je jedno, kto je vo vzťahu starší. Aj podľa odborníkov, ak je starší z dvojice muž, máte ako pár vyššie šance na prežitie. Hovorí sa, že muži dozrievajú neskôr, no treba myslieť i na pohodlnosť, ktorou väčšina trpí aj po tridsiatke. Ide o obavy zo zlyhania, napríklad v otcovskej úlohe, kedy sa muž necíti byť pripravený. Mnohí si nechcú priznať vek, túžia si užívať život naplno a bez zábran.

Na druhej strane, sú tu aj vzťahy, kde je staršia žena. Niektoré výskumy ukazujú, že len dve percentá mužov však majú záujem o dámu, ktorá je od nich staršia. Ženy v takomto prípade myslia predovšetkým na budúcnosť. Ako to bude, keď budem mať štyridsať alebo šesťdesiat? A čo v prípade, že muž bude chcieť dieťa, ktoré mu staršia partnerka už nebude môcť dať?

Vedci prišli preto s hranicou, ktorá síce nerozdeľuje mužov od žien, ale stanovuje ideálny vekový rozdiel medzi partnermi, vďaka ktorému má vzťah šancu na úspech.

image

Od nepamäti platí, že starší môže byť najmä muž.

dreamstime

Toto je najvyššia možná hranica

Aj v minulosti platilo, že vekový rozdiel vyjadruje zrelosť partnera. U mužov to podvedome zostalo, ale názory žien sa zmenili. Mnohé túžia byť sebestačné, nezávislé a emancipované. Vďaka tomu platí ideálna hranica vekového rozdielu medzi partnermi pre obe pohlavia rovnako. Vždy však treba myslieť na individuálnosť človeka, skúsenosti, ale aj životné ciele a povahové vlastnosti. Podľa odborníkov majú páry s vyšším vekovým rozdielom väčšiu pravdepodobnosť rozchodu, a to platí najmä pre tých, ktorý majú medzi sebou 10 až 20 ročný rozdiel. Koľko je teda v poriadku? Ak chcete, aby vám vzťah vydržal aj v budúcnosti, skúste si hľadať partnera, ktorý je od vás starší maximálne o sedem rokov. Ak to bude viac, s vysokou pravdepodobnosťou pôjde len o krátkodobú záležitosť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 16:34