Patologického klamára spoznáte vďaka týmto signálom.unsplash
StoryEditor

Spoznajte patologického klamára: 6 signálov, že ste mu sadli na lep aj vy!

04.06.2022, 18:00
Vzťahy

Nemali by ste si nahovárať a tvrdiť, že ste nikdy nezaklamali. Malé občasné klamstvá sú síce v poriadku, no existujú ľudia, ktorí klamú na dennej báze. Veľký pozor by ste si mali dať najmä vtedy, ak sa s takýmto typom človeka ocitnete vo vzťahu. Prezradíme vám, podľa akých signálov spoznáte patologického klamára.

Niekto klame, aby chránil city, iný naopak preto, aby sa ubránil konfliktom či agresii. Patologický klamár je však typ človeka, ktorého klamstvá jednoducho živia. Dokáže zmanipulovať a zmiasť každého, pretože sa nevie vyrovnať s pravdou. Neznamená to ale, že sa už  ako klamár narodí. Niekedy sú proste ľudia len dobrí v klamstvách, z ktorých sa stane zvyk. Je dôležité, aby ste si na takéto typy dávali veľký pozor, a to najmä vo vzťahoch. Pozrite sa, ako spoznáte patologického klamára.

Hovorí veci, ktoré môžu byť len ťažko pravdou

Ocitli ste sa vo vzťahu s človekom, ktorý dokáže všetko zveličiť a nafúknuť? Často rozpráva príbehy, ktoré jednoducho nepôsobia najdôveryhodnejšie? Jedným z prvých signálov, ktoré vám môžu napovedať, že chodíte s patologickým klamárom, je práve prílišné preháňanie. Takýmto správaním sa totiž snaží odpútať pozornosť od svojich skrytých tajomstiev alebo sa jednoducho cíti menejcenný či nezaujímavý.  

Nepovie vám o sebe len tak hocičo

Ak vo vzťahu neustále rozprávate len vy o sebe a len málo viete o svojom partnerovi, nepochybne chodíte s patologickým klamárom. Viete, ako vyzeralo jeho detstvo, kedy zažil prvú pusu alebo aké má plány do budúcnosti? Samozrejme, nie každý vie rozprávať o svojej minulosti alebo zážitkoch, no pre klamára platí, že čím toho menej viete, tým lepšie. Ak by vám totiž o sebe prezradil viac, mohlo by sa stať, že sa zapletie do svojich klamstiev, z ktorých niet úniku.

image

Čo viete o svojom partnerovi?

dreamstime

Nikdy nedodržuje sľuby

Áno, každému sa občas stane, že niečo sľúbi a napokon to nedodrží. Buď zabudnete, alebo sa jednoducho rozhodnete, že sľub porušíte. Dajte si však pozor, aby sa to vášmu partnerovi nestávalo na pravidelnej báze. Patologický klamár má síce vždy čo povedať a vie, ako nechať skryté skrytým, no musíte si predovšetkým všímať jeho činy. Vo väčšine prípadov vám nasľubuje celý svet, ale v skutočnosti z toho nikdy nič nesplní.

Na všetko si nájde výhovorku

Klamári si len málokedy dokážu priznať chybu. Vždy sa snažia vymyslieť kopu rôznych dôvodov, prečo niečo nevyšlo. Raz ochoreli, druhýkrát mali autonehodu alebo stratili kľúče od auta. Všetci vieme, že výhovorky nikdy nič nevyriešia, práve naopak, všetko zhoršia. Pre patologického klamára sú ale úplne prirodzené, a preto ho práve na nich môžete nachytať.

image

U patologického klamára sú výhovorky bežné.

dreamstime

Pozor na jeho reč tela

Pri klamárovi je dôležité, aby ste si všímali aj jeho reč tela. Ak váš partner vyzerá často napäto alebo tlačí pery k sebe, určite klame. Takisto sa mu môže zmeniť dych, objaví sa mu na čele pot alebo sa snaží uhnúť pohľadom. Pri skúsenejších klamároch si všímajte pohyby, ako napríklad nenápadné klepkanie prstami či zatínanie pästí. Jednoducho, kým sa dá, odíďte od takéhoto partnera. Skôr či neskôr vám jeho klamstvá ublížia.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
09. apríl 2024 14:15