Strach zo vzťahov nie je iba výmysel, ale môže ísť o skutočný problém.Pexels/Moose Photos
StoryEditor

Strach, ktorý láme srdce, keď sa máte otvoriť druhým. Ako sa prejavuje filofóbia?!

27.02.2022, 10:00
Vzťahy

Mnoho ľudí pociťuje v určitom okamihu svojho života nervozitu, keď má otvoriť svoje srdce druhému človeku. V extrémnych prípadoch môže filofóbia spôsobiť, že sa ľudia budú cítiť izolovaní a nemilovaní.

Ak sa bojíte otvoriť druhým až natoľko, že vám to spôsobuje psychické problémy, možno trpíte filofóbiou. Táto diagnóza patrí medzi novodobé civilizačné choroby.

Obavy z lásky

Filofóbia je ohromujúci a neodôvodnený strach zo zamilovanosti. Tento pocit je silnejší ako typické obavy pred začiatkom nového vzťahu. Fóbia je taká intenzívna, že zasahuje do každej oblasti vášho života. Aj keď si je človek vedomý iracionalitou svojho správania, nemôže ho ovládať.

Príznaky sa môžu líšiť. Najčastejšie však ovplyvňujú emocionálne prežívanie, ale niekdy sa vyskytnú aj nepríjemné fyzické sprievodné javy:

  • Intenzívna panika
  • Úzkosť
  • Ťažkosť vykonávať bežné úkony
  • Nevoľnosť
  • Nadmerné potenie
  • Utiahnutie sa do svojho vnútra
  • Rýchly tep srdca

Čo ju zapríčiňuje?

Predošlé vzťahy: Traumatické skúsenosti z minulosti prispievajú k rozvoju danej fóbie. Nevera, neustále klamanie či fyzické násilie bohužiaľ zo vzťahov stále nevymizli. Zlomené srdce môže taktiež spôsobiť, že sa budete vyhýbať romantickým vzťahom. Nejde však len o bývalých partnerov. Pri vnímaní lásky sme do veľkej miery ovplyvnení vzťahom našich rodičov. Čo sa týka straty blízkeho priateľa, zabolí to rovnako ako rozchod.

Kultúrne podmienky: V niektorých kultúrach je za špecifických okolností väčší tlak na uzavretie manželstva v mladom veku. Ak niekto nechce zažiť tento tradičný zážitok, môže to viesť k filofóbii.

Strach z odmietnutia: Nie je ľahké začať odznova. Podľa štúdií môže odmietnutie spôsobiť telu podobné následky ako fyzická bolesť. Väčšina ľudí dokáže po čase prekonať fakt, že daný človek o nich neuvažuje romanticky. Pokiaľ ste ale zažili niekoľko nepríjemných odmietnutí, podvedome očakávate ďalšie.

Dôležité je vyhľadať pomoc

Hlavným odporúčaním je zamerať sa na špeciálne poradenstvo alebo terapeuta. Študovaní odborníci s vami prejdú minulé vzťahy, aby zistili, kde je strach zakorenený. Podstúpite relaxačné cvičenia a dostanete rady, ktoré vám pomôžu cítiť sa pohodlnejšie pri randení.

Medzi terapeutické metódy patrí aj systematická desenzibilizačná terapia, nazývaná aj kontrakondicionovanie. Terapeut vás postupne vystaví myšlienke zamilovať sa, aby ste potlačili existujúci strach. Následne vám dá príklady z reálneho sveta tak, aby ste dokázali prijať myšlienku, že aj vy sa raz zamilujete.

Ako povzbudiť niekoho, kto trpí filofóbiou

Psychoterapeut Scott Dehorty o fóbiách hovorí: „Nemusia to byť väznice, do ktorých sa zatvárame.“ Ak poznáte niekoho, pre koho je láska viac obavou než potešením, viete pre nich urobiť nasledovné:

  • Čítajte o fóbiách, vzdelávajte sa.
  • Berte to vážne. Nie každý tento strach zažije, pre niekoho je však skutočný.
  • Netlačte na človeka s fóbiou, aby robil veci, na ktoré nie je pripravený.
  • Ak je to možné, povzbuďte ich tým, že na vyhľadaní terapeuta nie je nič zlé.
  • Komunikujte s nimi, na začiatok stačí aj rozhovor s blízkym človekom.
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 07:03