Prečo si naše prvá lásky uchovávame v pamäti?Pexels/Andrea Piacquadio
StoryEditor

Prečo nikdy nezabudneme na prvú lásku? Nemôže za to iba srdce, ale aj mozog

10.03.2022, 08:00
Vzťahy

 

 

 

Je ťažké zabudnúť na niečo, čo ste zažili prvýkrát. Neplatí to len v prípade lásky. Prvé kroky si síce nepamätáme, no prvú dovolenku bez rodičov už áno. Niekedy si ani neuvedomujeme, koľko činností vykonávame prvý raz. Láska sa však určite radí medzi trvácne spomienky.

Keď zasiahne Amorov šíp

Motýle v bruchu, potenie dlaní, búšenie srdca – zažili sme to azda všetky. Postupné zisťovanie, že z nevinného páčenia sa vznikol oveľa hlbší cit, je pre nás nezabudnuteľnou skúsenosťou. Po stretnutí so skutočnou láskou neostaneme rovnaké, zažijeme nové veci a získame iný pohľad na život. Ak vzťah skončí, je náročné spomenúť si, kým ste boli predtým. Takmer každé ďalšie rozhodnutie v oblasti vzťahov automaticky stavia na skúsenosti s prvou láskou.

Žiaden iný vzťah si s ňou miesto nevymení. Kúzlo spočíva v nevinnosti, keď ešte žiadne predošlé skúsenosti neexistujú. Preto je výnimočná a mnohé z nás sa jej nedokážu pustiť. Existuje okrem nostalgie aj iný dôvod, prečo je to tak?

Láska je návyková

Za uchovanie tejto lásky v našom srdci môžeme poďakovať mozgu. Pri zamilovaní sa uvoľňujú endorfíny, dopamínserotonín. Tieto chemikálie sa spájajú so šťastím, ktoré zažívajú aj ľudia trpiaci rôznymi závislosťami. Preto vzťahový kouč Dr. Robin Buckley o láske tvrdí, že je návyková. Mozog si zvykne na príjem hormónov šťastia a túži po nich čoraz častejšie.

Eufória sa zvyšuje s fyzickým dotykom, preto k prvým láskam patria aj iné prvenstvá – prvý bozk alebo sex. Vo väčšine prípadov sa prvé vzťahy začínajú v období dospievania, v tom čase je mozog na takéto vnemy ešte citlivejší. Keď dôjde k rozchodu, tento stimul sa postupne oslabuje a chceme ho späť.

Počas tínedžerského veku sa spomienky zachovávajú najľahšie. To je aj dôvod, prečo si celý proces zamilovania stále živo pamätáme. Na mozgu zanecháva „odtlačok“, rovnako ako iné okolnosti, ktoré formujú identitu. Tieto odtlačky môžu byť intenzívne a odvolávajú sa na prežité udalosti, teraz už len vo forme spomienky. Začutie piesne, ktorá kedysi patrila iba vám dvom, dokáže vyvolať emócie a zážitky z minulosti.

Prvá, no nie posledná

Na prvú lásku sa síce nezabúda ľahko, nemusí to však znamenať, že bola tá pravá. Ak je pre vás i naďalej náročné pohnúť sa ďalej, dokonca aj po niekoľkých rokoch, netreba zúfať. Návod je pre každého individuálny, ale čas uľahčí proces odpútania.

Spomienky nevymažete švihnutím prútika, no materiálnych vecí sa zbavíte ľahšie. Pozvite k sebe kamošky – tie dohliadnu na to, že staré fotky a darčeky skutočne zmiznú. „Obrad“ opúšťania premeňte na čas strávený s blízkymi. Takto sa podarí mozog aspoň trochu oklamať. Prítomnosť priateľov totiž prináša pozitívny vplyv na celkovú náladu.

Spravte si list pozitívnych bodov, ktoré vás rozchod naučil. Jednotlivé osoby nám do života prídu z nejakého dôvodu, ale nemusia v ňom ostať navždy. Klaďte si otázky, v čom ste silnejšie, múdrejšie, opatrnejšie. Nemusíte svoj rozvoj smerovať na budúcnosť, sústreďte sa na to, čo je teraz. Hoci si prvú lásku budeme pamätať natrvalo, s trochou sebareflexie sa z nej dokážeme poučiť a dozrieť pre ten správny vzťah.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 15:27