Je pauza vo vzťahu prospešná alebo ide len o začiatok konca?Pexels/RODNAE Productions
StoryEditor

Pauza vo vzťahu: Kedy prestávka párom pomôže a kedy je predzvesťou definitívneho konca?

30.04.2023, 14:00
Vzťahy

Dali sme si prestávku je fráza, o ktorej nik nevie, čo si myslieť. No zvyčajne prvé, čo nám napadne je, že pauza je zastávkou smerujúcou k definitívnemu rozchodu. Napriek tomu to takto nemusí dopadnúť.

Vo vzťahoch znamená prestávka väčšinou dočasné odlúčenie s neistým koncom. Máte pocit, že partnerstvo nikam nevedie alebo neviete prísť na to, akým spôsobom ho posunúť vpred. Pauza  sa tiež môže zdať ako vhodný spôsob na oddialenie času, kým zistíte čo ďalej.

Dôvody na prestávku sa môžu líšiť, no cieľ je často rovnaký – vrátiť sa do vzťahu s obnoveným pocitom záväzku a vášne. Otázkou však je, či prestávky naozaj fungujú. Je pauza niečím, čo môže z dlhodobého hľadiska pomôcť vzťahu alebo ho, naopak, nenávratne pochová? Existujú spôsoby, pomocou ktorých dospejete k vytúženému porozumeniu a zachránite tak problémový vzťah.

Každý pár je iný a všetky si prejdú obdobiami, ktoré nie je jednoduché zvládnuť. Pre niektoré dvojice môže ísť o bežné kolísanie, pre iné sa dočasná prestávka zmení na trvalé rozdelenie.

Preto ešte predtým, než sa pre ňu rozhodnete, je nevyhnutné pochopiť, či vám toto odlúčenie viac pomôže ako ublíži. Zvážte svoje dôvody a popremýšľajte, čo môžete urobiť, aby bola pauza užitočná a zmysluplná.

Buďte úprimní v otázke prečo

Pred definitívnym rozhodnutím pre pauzu je dôležité pochopiť, prečo k nej vlastne smerujete. Možno ste sa dostali do slepej uličky a potrebujete urobiť krok späť, aby ste vedeli, čo chcete. Bez ohľadu na to, akým problémom si prechádzate, porozprávajte sa o tom s partnerom. Buďte k nemu otvorená a úprimná, ale predovšetkým počúvajte, čo vraví on.

Nepoužívajte ju na oddialenie

Množstvo ľudí sa rozhodne pre pauzu vo vzťahu len preto, aby sa vyhli nepríjemnej situácii skutočného rozchodu. Verte či nie, tento pomalý proces sa stane zložitejším pre vás oboch. Ak viete, že sa chcete rozísť, postavte sa problému čelom. Aj napriek obavám z ublíženia a strachu z náhlej samoty, najlepšou možnosťou je radikálne rozhodnutie. Prestávka len predĺži nevyhnutné.

Počas pauzy spolu nekomunikujte

Áno, prestávka by mala zahŕňať aj prerušenie komunikácie. Je prirodzené cítiť sa osamotene. Ostali ste bez niekoho, kto predstavoval veľkú časť vášho života a máte tak tendenciu vracať sa k nemu. Prestávku, ku ktorej ste sa odhodlali, potrebujete na to, aby ste si vyčistili myseľ a premýšľali. Pravidelná komunikácia všetko len nabúra. Využite tento čas oddelene na získanie nadhľadu nad sebou, partnerom a najmä vašim vzťahom.

Nastavte si časový rámec

Prestávka bez konca môže spôsobiť ešte väčší nepokoj a úzkosť. Ak neviete, do kedy potrvá, je v podstate nevysloveným rozchodom. Preto je dobré stanoviť si časový rámec, s ktorým budete obaja súhlasiť. Pre jedného pôjde o týždeň, iný bude za dostatočný odstup považovať napríklad mesiac. Dôležité je rešpektovať nastavený limit. Ten totiž zabezpečí, že obaja z dvojice dostanú priestor, ktorý potrebujú.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 14:34