pixabay.com
StoryEditor

Zvodcovia a sukničkári. Prečo milujeme zlých mužov?

29.08.2017, 17:00
Vzťahy
Autor:
ČTK
Nebezpečný zvodca, prelietavý sukničkár ... Má všetko, prečo by sa vám nemal páčiť, ale máte oči len pre neho. Vaše priateľky vás varujú a snažia sa vás presvedčiť, aby ste sa mu vyhýbali. Ale nič sa nedá robiť, je pánom vášho srdca. Prečo nás takí zlí muži priťahujú? Čo je na nich také zvláštne, že konáme iracionálne? Píše o tom francúzsky denník Le Figaro.

Ako poznáme zlého muža? Sme tak hlúpe, že nerozoznáme elegantného muža od sukničkára? Podľa psychologičky Patricii Delahaieovej sú rozdiely niekedy veľmi malé. V niektorých situáciách nie je možné dopredu odhadnúť, kto vám ukradne srdce, aby si z neho potom urobil steak. Niektoré vlastnosti však nevzbudzujú žiadne pochybnosti: zlý muž vám spôsobí trápenie. Podľa Patricie Delahaieovej to možno poznať veľmi ľahko, ako píšu lidovky.cz. Muž, ktorý sa tvári odmietavo, vás môže úplne vykoľajiť. Snažíme sa ho zvádzať v podobe akejsi hry či výzvy. Chceme ho pokoriť či dokonca spôsobiť, aby sa zamiloval, zatiaľ čo často ide o muža, ktorý odmieta trvalý vzťah.

Žena prijme výzvu a hrá rovnako významnú úlohu ako muž, ktorého zvádza. "So mnou to bude iné, nevie, čo chce, ale ja mu to ukážem," myslí si žena. Presviedčame samé seba, že milostný vzťah bude fungovať, zatiaľ čo je dopredu stratený. Je to to isté, ako snažiť sa donútiť zeleninára, aby pestoval banány. Keď žena sa usiluje o to, aby muža získala, má sklon zamieňať úspech za lásku. Vzťah sa mení na súperenie, kde sa každý stáva atlétom vysokej úrovne, a ten, kto má najmenej čo stratiť, vždy víťazí.

Toxický vzťah?

V iných prípadoch býva koniec vzťahu pomalší. Vzťah začína byť toxický, bez toho aby si to muž alebo žena skutočne uvedomovali. Psychologička Mariela Michelenová vysvetľuje tieto mechanizmy vo svojej knižke Nemilované ženy. Analyzuje, ako sú niektoré ženy schopné podriadiť sa prianím muža, aby vzťah neskončil. Inak povedané, tieto ženy sa menia pozvoľna v kohosi iného a vytýkajú svojmu partnerovi, že je zlomyseľný. Keď tieto ženy odmietajú od muža odísť a súhlasia s tým, že budú žiť s darebákom, nechcú si priznať, že v sebe nosia prázdnotu, aj keď za to platia. Tiež zamilovaný muž sa môže zmeniť v strašne zlého muža, bez toho aby si toho bol sám vedomý.

Ako sa pred týmito zlými mužmi chrániť? Pravidlo číslo jeden: keď vám muž povie, že nechce vzťah, znamená to, že ho skutočne nechce! Nesnažte sa analyzovať jeho osobnosť. Áno, možno v detstve trpel. Áno, zrejme prežil nešťastnú lásku, a preto chová k ženám nedôveru. Ale to nie je váš problém! Pravidlo číslo dva: buďte k sebe poctivá. Skôr než aby ste si hovorila, že narážate len na samých zlých mužov, pýtajte sa, prečo je tomu tak. Nie je to skôr preto, že nemáte chuť sa angažovať? Analyzujte svoje potreby: aký stupeň blízkosti potrebujete, čo od vzťahu očakávate.

Pravidlo číslo tri: hovorte o tom. Zrazu sa ocitáte v pasci, ako muška v pavúčej sieti, a čím viac sa snažíte vyslobodiť, tým viac sa pasca okolo vás zviera. Nemôžete s tým nič robiť? Nastal okamih, aby vám niekto pomohol. Začnite o tom hovoriť so svojimi blízkymi. Pohľad zvonka vám môže pomôcť nájsť východisko.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 15:26