shutterstock.com
StoryEditor

Prečo je manželstvo super a prečo nie očami odborníkov aj "obyčajných" žien

26.01.2021, 14:00
Vzťahy
Láska, deti a rodinný život. Ak ste sa vybrali touto cestou, máte dve možnosti. Buď to všetko absolvujete so sobášnym listom, alebo bez neho. V čom je byť manželmi výhodou alebo nevýhodou oproti vzťahu „bez papiera“?


Jana Galátová (55) psychologička, psychoterapeutka, manželská poradkyňa OZ Tenenet
Manželstvo je super, pretože...
Manželstvo je pre veľa ľudí dôležitá inštitúcia. Je to tiež historicky zaužívaná forma partnerského vzťahu a očakáva sa, že v tomto zväzku sa narodia deti. Vstupom do manželstva jedinec kedysi získaval aj istý spoločenský status, stabilnejšie zázemie, čo už dnes tak celkom neplatí.
Manželstvo nie je vždy až také skvelé, pretože...
Život v manželstve nie je jednoduchý. Z psychologického hľadiska patrí manželstvo k najnáročnejším vzťahom, na ktorom musíme neustále pracovať. Sociálno-kultúrnymi premenami sa jeho chápanie zmenilo. Stále však platí, že muž a žena by mali tvoriť vzájomne sa zohľadňujúci pár, v ktorom sa hľadajú kompromisy vhodné na spokojný život oboch.
Výhodou manželské zväzku je aj finančné zabezpečenie a istoty, právne aspekty – napr. poskytovanie zdravotných informácií v prípade, že jeden z partnerov ochorie, problémy z bezpodielovým spoluvlastníctvom a mnohé ďalšie...
Dôvody, prečo sa niektoré páry sobášia a prečo niektoré nie:
Keď sa stretnú ON a ONA a zamilujú sa, predstavujú si spoločnú budúcnosť na celý život. Niektorí potrebujú svoj vzťah zoficiálniť a mať isté potvrdenie, či už na úrade, alebo v kostole, že budú spolu v dobrom aj zlom. Takto vyzeral tradičný model manželstva. Nie každý z nás však potrebuje „papier“ ku kvalitnému spolužitiu. U mladých ľudí dnes rezonuje veľmi výrazná potreba sebarealizácie. Na prvé miesto sa vplyvom silného individualizmu tak dostáva kariéra, potreba autonómie. A potom – ľudia sa obávajú najmä vysokej rozvodovosti. Rozhodovanie sa pre manželský zväzok alebo pre spoločný život „bez papiera“ je skôr vecou životného postoja a hodnôt, ktoré v živote preferujeme. Trendom je sobášiť sa, keď si ľudia naplnia svoje potreby, často až po narodení dieťaťa. Z praxe vidíme, že až pri nástupe spoločného dieťaťa do školy. Dôvodom je rovnaké priezvisko a s tým spojené komplikácie.
Recept na partnerské šťastie od PSYCHOLOGIČKY
Tradičná rodina na ústupe úplne nie je, naopak, vidíme, že páry sa začali znova brať v mladšom veku aj v mladšom veku mať deti. Platí, že v manželstve nemusí byť človek šťastnejší ako v neoficiálnom partnerskom zväzku. Dôležité je porozumenie, snaha robiť kompromisy, pracovať na sebe aj na vzťahu, napĺňať si nielen svoje potreby, ale starať sa aj o partnera, zameriavať sa aj na jeho potreby, podporovať ho, rešpektovať, mať spoločné záľuby, tráviť zmysluplne spoločný čas, mať spoločné ciele, vzájomný rešpekt. V neposlednom rade je dôležité, že ak partneri nie sú vo vzťahu spokojní, mali by skúsiť na ňom popracovať. Namiesto toho, aby hľadali spôsob, ako z neho odísť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 09:37