shutterstock.com
StoryEditor

Kvôli týmto veciam sa najčastejšie hádame so svojimi polovičkami

26.04.2020, 15:00
Vzťahy
Niekde vládne talianska domácnosť a drsné rozbroje s krikom a korenistými výrazmi sú na dennom poriadku. Inde by ste, naopak, vzrušenejšie výmeny názorov aj po mnohých rokoch spočítali sotva na prstoch jednej ruky.

Paradoxne môže byť večne sa doťahujúca dvojica šťastnejšia než tá, v ktorej zdanlivo vládne pokoj a zhoda. To ticho však môže byť dusné a spôsobené nezáujmom o toho druhého. Podľa jednej teórie sú totiž hádky opakom ľahostajnosti… Ak vám nejaký pár tvrdí, že sa nikdy neháda, neverte mu. Nutnosť vyjasniť si názory a postoje s tým druhým je normálna. Dôvodom môže byť aj nuda alebo to, že jeden alebo obaja v páre sa cítia nemilovaní a vyžadujú si tak pozornosť. Našťastie, zhruba v polovici prípadov (podľa prieskumov) hádka vzťah nijako nepošramotí. Niektorí, rovnakou mierou muži aj ženy, vám možno, naopak, povedia, že sa hádajú radi – často kvôli uzmierovaniu (presnejšie uzmierovaciemu sexu).

Stojí to za to?
Pre väčšinu ľudí však ostrá hádka s partnerom nie je nič príjemné. Naruší pohodu, niekedy po nej nasleduje dlhé urazené mlčanie. Znamená to stres a psychickú nepohodu, ktoré sa môžu prejaviť na našom zdraví. Hádka napríklad na poslednú chvíľu pred odchodom do práce môže pekne skomplikovať celý deň. Stále na to myslíte, kontrolujete mobil, či ten druhý neposlal esemesku s ospravedlnením, vymýšľate sladkú pomstu za to, že vás ten druhý tak naštval, v návale zlosti myslíte aj na rozchod či rozvod. Ale možno sa len neviete „správne“ pohádať. Problém totiž nie je v tom, či sa dvojica háda, ale ako sa háda. Či zdvorilo, zmysluplne, láskavo, alebo deštrukčne a „sprosto“.

Ako to robiť „dobre“?
– Rozmyslite si, či to, čo chcete riešiť, zrazu stojí za vzrušenejšiu slovnú prestrelku – nehádajte sa zbytočne.
– Nepúšťajte sa do hádky pod vplyvom alkoholu alebo zdravotne oslabení.
– Hádajte sa pozitívne, rešpektujte toho druhého. Nie je to predsa súper, alebo dokonca nepriateľ, ale spoluhráč, s ktorým si len niečo vyjasňujete.
– Nezaťahujte do hádky tretie osoby, a už vôbec nie deti.
– Žiadne údery pod pás, osobné útoky, osočovanie, krik, urážky, nadávky. Nezabudnite, že vykričané slovo už naspäť nezoberiete.
– Riešte konkrétne problémy. Držte sa jednej témy a nepridávajte ďalšie, pretože po chvíli nebudete vedieť, kvôli čomu sa vlastne hádate.
– Buďte ochotní priznať svoju chybu a ospravedlniť sa.
– Ak sa dohodnete, hádku prerušte.
– Každá hádka musí mať koniec. Cieľom je dohodnúť sa, nie poraziť toho druhého.

O čo sa najčastejšie hádame
– Takmer polovica partnerských hádok vzniká pre „maličkosti“, na ktoré si po krátkom čase ani nespomenieme. Za nimi sa však môžu skrývať nepomenované, oveľa závažnejšie príčiny.
– Najčastejšie sa hádame pre: peniaze, výchovu detí, domáce práce, neporiadok, príbuzných, koníčky a záľuby, neveru a žiarlivosť, zanedbávanie partnera, intímny život a sex, prácu a v poslednom čase čoraz častejšie pre sociálne siete.

Naša rada
Neťahajte hádky do postele! Nechoďte spať rozladení, naštvaní a s nevyjasnenými problémami. Aj tak by vás čakala len bezsenná noc a ráno kruhy pod očami. Ak si nevyriešite nezhody predtým, než idete spať, dohodnite sa na „prestávke“. To aby bozk na dobrú noc mohol byť úprimný. Takto sa, samozrejme, dajú riešiť len malé hádky. Pri tých horších, ktoré vážne ohrozujú vzťah, žiaľ, pomôže len máločo.

Čo je vlastne hádka?
Podľa definície je hádka slovný konflikt s malou alebo so žiadnou racionálnou argumentáciou. Spor, ktorý vedieme malicherným spôsobom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 02:45